Доступність посилання

ТОП новини

Росія заперечила звинувачення Бельгії в неправдивих даних про удар у Сирії


Ігор Конашенков розказує про «бельгійські літаки» на брифінгу в Москві, 20 жовтня 2016 року
Ігор Конашенков розказує про «бельгійські літаки» на брифінгу в Москві, 20 жовтня 2016 року

Речник Міністерства оборони Росії Ігор Конашенков назвав «жалюгідними виправданнями» заяви Бельгії про неправдиві твердження Москви щодо причетності Брюсселя до удару по селищу в Сирії, де загинули цивільні.

Як стверджує речник, його міністерство подало Бельгії «вичерпні докази» того, що саме бельгійські бойові літаки, за версією Москви, здійснили 18 жовтня повітряний удар по селищу Хасаджек, внаслідок чого загинули шість мирних мешканців.

Раніше у п’ятницю посла Бельгії в Москві викликали до Міністерства закордонних справ Росії для пояснень через заяву Брюсселя, що твердження російських військових безпідставні. Як повідомили після цього виклику в МЗС Бельгії російському агентству «Інтерфакс», у перебігу цієї зустрічі послові теж не подали ніяких нових даних, і Брюссель залишається на позиції, що заяви Москви неправдиві.

У четвер увечері міністр оборони Бельгії Стевен Вандепют заявив, що нібито «докази», які, за твердженнями Росії, мали свідчити про причетність бельгійських літаків до того удару, неправдиві. Зокрема, наголосив він, ідентифікаційні номери літаків, про які заявили в Міністерстві оборони Росії, не є номерами літаків Військово-повітряних сил Бельгії. Бельгійський міністр висловив тоді сподівання, що Росія офіційно відкличе свої «необґрунтовані звинувачення».

Союзники Бельгії в коаліції під проводом США, що здійснює повітряні удари проти екстремістського угруповання «Ісламська держава» в Сирії й Іраку, так само заявляють про відсутність будь-яких «доказів» причетності Бельгії до ймовірного удару по селищу Хасаджек, про який не було повідомлень із інших джерел, крім російських.

XS
SM
MD
LG