Доступність посилання

ТОП новини

Чому Італія блокує нові санкції проти Росії?


Володимир Путін та Маттео Ренці. Мілан, червень 2015 року
Володимир Путін та Маттео Ренці. Мілан, червень 2015 року

Рим – Відмова Італії підтримати можливе запровадження антиросійських санкцій через бомбардування в Сирії стала вирішальною цього тижня під час саміту лідерів держав ЄС у Брюсселі. На противагу лідерам Німеччини, Франції і Великої Британії італійський прем’єр Маттео Ренці заявив, що питання санкцій проти Москви не має сенсу. Чому Рим так категорично налаштований нині проти ЄС і так поблажливо до Росії?

​Позиція італійської дипломатії чітка: не можна запроваджувати санкції щоразу, коли виникає кризова ситуація. Напередодні міністр закордонних справ Паоло Джентілоні закликав Москву припинити бомбардування в Сирії. Водночас він пояснив, що санкції не принесуть бажаного ефекту в короткій перспективі, адже сирійський народ потребує спокою тепер і негайно. «Не має сенсу розглядати питання санкцій проти Росії, коли необхідно чинити усілякий тиск з метою досягти угоди в Сирії», – заявив напередодні у Брюсселі голова італійського уряду Маттео Ренці.

Рідко в кого виникає сумнів, що така позиція уряду, а саме його очільника пов’язана передусім з конституційним референдумом в Італії 4 грудня цього року. Оцінка конституційної реформи, що її ревно відстоює Маттео Ренці, має стати іспитом для прем’єра і для його політичного майбутнього. Питання антиросійських санкцій і відносин із Москвою – хоч і не головне, та досить важливе у цій виборчій кампанії.

«Нинішні європейські санкції проти Росії не забороняють експорту італійських продуктів до Росії. Збитки для італійської економіки спричинені саме Москвою, (яка запровадила своє ембарго у відповідь на санкції ЄС). Але майже всі місцеві асоціації агропідприємців звинувачують у цій ситуації Євросоюз. Тут вже йдеться не про інтереси, а про політичний вибір.

Вагома частина громадської думки в Італії прагне дружніх відносин з Росією за будь-яких умов та обставин. І очевидно, що Ренці намагається привернути увагу саме цієї частини громадян
Стефано Маньї

Вагома частина громадської думки в Італії прагне дружніх відносин з Росією за будь-яких умов та обставин. І очевидно, що Ренці намагається привернути увагу саме цієї частини громадян», – сказав у коментарі для Радіо Свобода Стефано Маньї, міжнародний оглядач ліберального видання L’Opinione.

Ренці демонструє, що економічні інтереси Італії важливіші за вказівки ЄС

Опозиційні до лівого уряду політичні сили – правоцентристи, «Рух 5 зірок», «Північна Ліга» – одностайно виступають проти конституційної реформи прем’єра. Ці партії дуже активно критикують будь-які санкції проти Росії і ще активніше виступають за відновлення дружніх відносин із Москвою. Тож, завдання Маттео Ренці за півтора місяці до голосування на референдумі – дати чіткий сигнал опонентам і їхнім виборцям: економічні інтереси країни важливіші за вказівки Євросоюзу.

Маттео Ренці виступає в Палаті депутатів Італії. Грудень 2015 року
Маттео Ренці виступає в Палаті депутатів Італії. Грудень 2015 року

Власне, з ЄС, а найбільше з Берліном Рим останнім часом говорить на підвищених тонах. Німеччина і Єврокомісія не схвалюють політики Маттео Ренці щодо стимулювання італійської економіки за рахунок збільшення державного боргу. В цьому контексті поведінку прем’єра експерт також вважає передбачуваною.

Маттео Ренці чимдалі більш критично налаштований стосовно Німеччини та ЄС загалом
Стефано Маньї

«Маттео Ренці чимдалі більш критично налаштований стосовно Німеччини та ЄС загалом. Його відмову від можливих санкцій щодо Росії в контексті сирійської війни слід розглядати ще й у цьому аспекті. Іншими словами: ми не погоджуємося з вами, бо і ви не поділяєте наших інтересів», – зазначає журналіст Стефано Маньї.

Але й за таких напружених відносин з ЄС голова італійського уряду має кілька козирів, щоб почуватися впевнено у колі міжнародних лідерів. Один із них – тісні стосунки з американським президентом Обамою, котрий днями влаштував урочисту вечерю з нагоди візиту італійського прем’єра до США. Ренці, зокрема, заручився підтримкою Барака Обами стосовно своєї конституційної реформи.

Італія заспокоює союзників у НАТО

Інший момент: Рим підтвердив наміри за два роки відправити до Латвії на кордоні з Росією нечисельний контингент італійських вояків, котрий долучиться до батальйонів НАТО для охорони балтійських країн на випадок конфлікту з Росією. Таким чином Ренці заспокоїв союзників у НАТО, що в глобальних питаннях Італія присутня і готова діяти.

Однак через внутрішню політику і загострення відносин з Брюсселем на економічному ґрунті італійський лідер вирішив голосно заявити про незгоду із санкційною політикою євроспільноти.

У березні 2014 року, коли ЄС запроваджував перший етап санкцій з метою покарати Росію за її агресивні дії в Україні, Рим неохоче, а таки пристав на позицію євроспільноти. Італійські дипломати говорили тоді, що санкції – не самоціль, а інструмент тиску, щоб спробувати змінити поведінку Росії. Вже наприкінці 2014 року Маттео Ренці виступив проти подальших санкцій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG