Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі на закриття полігону, куди звозили львівське сміття, виділили 5 мільйонів гривень


фото ілюстраційне
фото ілюстраційне

У Дніпрі на закриття та рекультивацію полігону твердих побутових відходів, куди звозили львівське сміття, виділено 5 мільйонів гривень з міського бюджету, повідомив на прес-конференції голова постійної комісії міської ради з питань бюджету і фінансів Артем Хмельников.

За його словами, кошти підуть на те, щоб «із земельної ділянки, що перебуває в користуванні міста, зробити нормальну ділянку, яка не буде сміттєзвалищем».

Нині це єдиний полігон сміття, який легально діє у Дніпрі.

Що стосується пошуку нової ділянки для полігону, то це питання поки не вирішене, повідомив посадовець. Як зазначив він, альтернативний проект – будівництво сміттєпереробного заводу, але для нього ще треба знайти іноземних інвесторів.

«Ідея – переговори з європейськими фінансовими установами на предмет будівництва сміттєпереробного заводу. Це подобається мені і, напевно, городянам. Це більш екологічний підхід. Наскільки у нас буде така можливість, не ясно. Адже побудувати сміттєспалювальний завод за рахунок міста практично неможливо – це багатомільйонний проект», – сказав він.

У четвер кілька десятків мешканців околиці Дніпра Діївки пікетували будівлю Дніпровської міської ради, вимагаючи припинення роботи сміттєвого полігону «Правобережний» поблизу їхнього житлового масиву, куди раніше звозилося сміття зі Львова. За словами пікетувальників, сміттєвий полігон збудований із порушенням санітарних норм – на відстані меншій, ніж 500 метрів, від житлової забудови, окрім того, він призвів до забруднення повітря і ґрунтових вод.

Також, як зазначали мешканці, їх обурює те, що, окрім побутових відходів Дніпра, на полігон везли сміття з іншого регіону.

Акція протесту передувала сесії Дніпровської міської ради, на якій ухвалили рішення закрити полігон «Правобережний». Ухвала передбачає припинення роботи полігону і рекультивацію його земель за 4 роки.

12 вересня невдоволені жителі Діївки перекривали трасу на Кривий Ріг, протестуючи проти використання сміттєзвалища для утилізації побутових відходів зі Львова.

Того ж дня міська влада заявила, що Дніпро вже не прийматиме на свій полігон сміття зі Львова, і запевнила, що термін дії домовленості між містами спливає 13 вересня.

Загалом, за даними посадовців міськради, місто взяло на утилізацію майже 8,8 тисяч тонн сміття зі Львова, однак умови договору між містами досі не відомі.

XS
SM
MD
LG