Доступність посилання

ТОП новини

Європейсько-російський космічний апарат розбився під час спроби сісти на Марс – дослідники


Апарат «Скіапареллі»
Апарат «Скіапареллі»

Апарат «Скіапареллі», що є спільним проектом європейських та російських науковців, найімовірніше, розбився 20 жовтня під час спроби сісти на поверхню Марса. Як видно на фото аерокосмічного агентства США NASA з супутника, зробленому 21 жовтня, на місці, де модуль мав приземлитися, залишилася чорна пляма.

Як мовиться в повідомленні Європейського космічного агентства, невдале приземлення апарата могло стати наслідком його занадто великої швидкості до зіткнення з поверхнею планети – понад 300 кілометрів на годину. Крім того, велика пляма на місці аварійної посадки – це пил і каміння, розкидані внаслідок зіткнення чи й вибуху. Експерти не виключають вибуху пального з гальмівних двигунів модуля під час удару.

Це повідомлення припинило дводенні сумніви щодо долі апарата, зв’язок із яким був втрачений незадовго до посадки.

Зонд «Скіапареллі», проект Європейського космічного агентства та «Роскосмосу», був розроблений для тестування технологій посадки на Марс в майбутньому, більш амбітному проекті висадки у 2020 році.

На тлі повідомлень про аварію вчені все ж заявили, що місія зонда була частково успішною в отриманні корисної інформації до аварії.

XS
SM
MD
LG