Доступність посилання

ТОП новини

У Москві згадують жертв теракту в театральному центрі 2002 року


Театральний центр із афішею мюзиклу «Норд-Ост», 2002 рік
Театральний центр із афішею мюзиклу «Норд-Ост», 2002 рік

23 жовтня минає 14 років від дня, коли під час показу мюзиклу «Норд-ост» бойовики захопили і три дні утримували близько тисячі людей у театральному центрі на Дубровці, вимагаючи виведення російських військ з Чечні.

Про це пам’ятають родичі жертв теракту. Попри трагічну дату, російські державні ЗМІ практично не згадують про теракт. Акція пам’яті запланована на 26 жовтня.

Того дня 14 років тому влада перервала переговори з бойовиками, спецслужби штурмували будівлю театрального центру. До зали пустили газ, склад якого досі засекречений. Загинули 130 заручників, понад 700 постраждали, усі терористи були вбиті.

У 2011 році Європейський суд з прав людини розглянув колективну скаргу потерпілих у теракті і визнав, що російська влада порушила право на життя і на справедливий судовий розгляд. Суд зобов’язав Росію виплатити грошові компенсації сім’ям жертв теракту і розслідувати обставини спеціальної операції, яка призвела до загибелі людей. Однак Слідчий комітет Росії відмовився порушувати кримінальні справи щодо відповідальних за штурм театрального центру.

Колишні заручники і родичі тих, хто загинув під час штурму, переконані, що відповідальність за численні жертви лежить не тільки на терористах, а й на російській владі. Вони вимагають назвати газ, який застосовувався при штурмі, а також людину, яка віддала наказ до початку атаки.

XS
SM
MD
LG