Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі відкрилася виставка традиційного вірменського килимарства


У Дніпрі, у вірменському культурному центрі «Вардуї», відкрили виставку традиційного вірменського килимарства. Більшість робіт, які на ній презентують, – авторства відомого майстра килимарства, нині покійного Сейрана Алавердяна, який народився в Німеччині, але довгий час мешкав в Україні, у Дніпрі.

Секрети майстерності в сім’ї Алавердянів передавалися з покоління в покоління. Сейрана основам ремесла навчила бабуся.

За даними організаторів, килими Сейрана Алавердяна нині зберігаються в державних і приватних колекціях по всьому світу. «Родзинка» виставки – унікальний килим, сплетений Сейраном Алавердяном із ниток зі шкарпеток радянських ув’язнених у 80-ті роки.

Килимарську справу батька продовжує син Андрій Алавердян: 2011 року він встановив світовий рекорд за щільністю килимового витвору, створивши найменший і найщільніший ворсовий килим у світі (розмір – 22 на 24 міліметра). Унікальність цієї роботи не тільки в розмірах, а в тому, що на крихітному просторі вмістилося майже 6,5 тисячі вузликів.

Робота також є на виставці.

Килими ручної роботи в традиції вірменського народу завжди були ознакою достатку. Дослідники вивчають семантику візерунків цих килимів, в яких «закодовані» традиції вірменів, їхні вірування, побажання щастя й добробуту тощо.

XS
SM
MD
LG