Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі за зауваження щодо трансляції російського ТБ побили учасника АТО з товаришем


Один чоловік у реанімації, інший – у стаціонарі шпиталю. У Дніпрі через зауваження щодо трансляції російського телеканалу в кафе побили демобілізованого бійця з товаришем. Військовий впевнений: телевізор, встановлений у закладі, демонстрував новини одного із заборонених в Україні каналів держави-агресора. Натомість в адміністрації кав’ярні запевняють, що «крутили» розважальну передачу й «закону не порушували». Експерти зазначають – з’ясувати, що саме показували в кафе, буде складно і заклад навряд чи можна притягнути до відповідальності.

ЗАВАНТАЖИТИ

У центрі Дніпра в одній із популярних кав’ярень волонтер та демобілізований боєць АТО зробили зауваження персоналу закладу через трансляцію забороненого російського телеканалу. Це не сподобалось кільком відвідувачам закладу, які викликали військового з товаришами на вулицю й почали бити. Побачивши, що один із чоловіків втратив свідомість, нападники втекли. У результаті товариш бійця опинився з тяжкими ушкодженнями в реанімації, а сам боєць зі струсом мозку та зашитою бровою тепер лікується у військовому шпиталі.

«Не можна крутити телеканали країни, яка вбиває наших хлопців» –
постраждалий

Учасник бойових дій на Донбасі Дмитро Антонов зміг поспілкуватись з Радіо Свобода телефоном. За його словами, конфлікт спалахнув тому, що у кав’ярні був увімкнений телеканал «Росія-1», де на той момент транслювали новини. На ввічливі прохання чоловіків перемкнути канал персонал не реагував, зауважує боєць. Він також стверджує, що в кафе мають знати нападників, адже це були знайомі персоналу.

Я сказав: «Зрозумійте, Дніпро – прифронтове місто, щодня хлопці гинуть в АТО, до нас привозять поранених, не можна крутити телеканали країни, яка вбиває наших хлопців». На це вона мені відповіла, що у них їдальня, а не політичний майданчик
Дмитро Антонов

«Зайшли пообідати в кафе. У них побачив великий монітор, де крутили новини «Росії-1». Я почав ввічливо просити дівчат перемкнути. Дівчина відмовила, мовляв, а чого ми маємо перемикати? Я сказав: «Зрозумійте, Дніпро – прифронтове місто, щодня хлопці гинуть в АТО, до нас привозять поранених, не можна крутити телеканали країни, яка вбиває наших хлопців». На це вона мені відповіла, що у них їдальня, а не політичний майданчик. Після цього в розмову втрутився її хлопець, який стояв біля стійки, і в доволі грубій формі почав провокувати конфлікт. Запропонували вийти на вулицю. Одразу зав’язалась бійка. Їх було осіб 6-7. Мене збили з ніг, а мій товариш втратив свідомість. У нього тяжкі ушкодження, відкрита черепно-мозкова травма, зламаний ніс…Тепер вони стверджують, що ми всі були п’яні. Але це не відповідає дійсності, ми були абсолютно тверезі, йшли з судового засідання», – розповів Радіо Свобода побитий учасник АТО.

Гумористичне шоу без пропаганди?

В адміністрації закладу харчування, де стався інцидент, інша версія того, що відбулося. Як розповів Радіо Свобода Олександр, який назвався менеджером кафе, на моніторі в закладі справді транслювали одну з передач російського телеканалу, однак це було гумористичне шоу, яке не містило «жодної антиукраїнської пропаганди, жодних російських телеведучих, які займаються пропагандою». Керівник кав’ярні заявляє: відвідувачі, які прийшли до них вперше, «просили перемкнути канал у грубій формі».

Я не кажу, що ми праві. Можливо, справді не можна було брати цей канал, але по-людськи – ніякої пропаганди ми не вели
Олександр, співробітник кафе

«Троє чи то військових, чи то якісь, я навіть не зрозумів хто, в грубій формі просили вимкнути гумористичне шоу, де була табличка чи то «Росії-1», чи то якогось іншого каналу. Ця програма була записана на флешку, це 15-хвилинна програма, гумористичне шоу. На мій погляд, пропаганди ніякої не було. Ці троє в грубій формі наказували вимкнути при всій черзі, при людях, які у нас вже давно харчуються. За нашого адміністратора вступився якийсь хлопець. Тоді вони вийшли на вулицю «за стіл переговорів». І далі події були які, не знаю…Не думаю. що це можна віднести до якоїсь пропаганди. В усій мережі наших закладів крутяться гумористичні шоу, музика. Ніхто не скаржився. Я не кажу, що ми праві. Можливо, справді не можна було брати цей канал, але по-людськи – ніякої пропаганди ми не вели. А от якщо хтось хотів «повчити життю», то ці дії я вважаю неправомірними», – зазначив менеджер.

У Шевченківському райвідділі поліції міста повідомили, що вже порушили кримінальне провадження через інцидент за статтею 122 Кримінального кодексу України «завдання тілесних ушкоджень середньої тяжкості». За даними з поліції, нападники невідомі, їхні особи наразі встановлюють.

«Конфлікт почався через те, що громадяни зробили зауваження працівникам кафе щодо того, що в приміщенні транслювалися російські телеканали. Нападники, які перебували в черзі, вступили в конфлікт, всі вони вийшли на вулицю, де нападники з ще більшою кількістю людей побили потерпілих. Один з них все ще в лікарні», – поінформували в поліції.

«Можна хіба що до моралі апелювати» – медіаексперт

Тим часом медіаексперти заявляють: з’ясувати, що саме показували в кафе незадовго до інциденту, буде непросто, навіть якщо правота АТОвця підтвердиться, заклад навряд чи можна буде притягнути до відповідальності.

Як зазначив у коментарі Радіо Свобода експерт столичного «Інституту масової інформації» Роман Головенко, в Україні діє заборона на ретрансляцію цілої низки російських телеканалів, однак вона стосується лише кабельних провайдерів. Якщо ж адміністрація «крутила» російський телепродукт із супутникової антени, претензій до закладу бути не може.

Головне, щоб там не було якоїсь проросійської пропаганди. А якщо вони взяли одну передачу, один продукт й показали, то нічого. Законодавець наш цього не заборонив
Роман Головенко

«Якщо це був кабельний телеканал, то претензії – до кабельників, не до кафе. Можна хіба що до моралі апелювати. Якщо ж кафе має, що ймовірніше, супутникову антену й ретранслює з неї, то це законодавчо не врегульовано. Обмежень на те, щоб у закладах, готелях тощо, ретранслювали такі канали немає, бо це навіть важко назвати ретрансляцією. Він не є кабельником і на нього законодавство в цій сфері не поширюється. Головне, щоб там не було якоїсь проросійської пропаганди. А якщо вони взяли одну передачу, один продукт й показали, то нічого. Законодавець наш цього не заборонив», – пояснив медіаексперт.

Тим часом інцидент набув резонансу в соціальних мережах. Під дописом заступника головного лікаря обласної лікарні імені Мечникова, нейрохірурга Юрія Скребця у Фейсбуці одні користувачі висловлюють своє обурення діями адміністрації кафе, інші стають на захист

Раніше Національна рада з питань телебачення і радіомовлення кількома рішеннями заборонила ретрансляцію низки російських телеканалів через порушення українського законодавства. У переліку є такі телеканали: «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-планета», «Россия-24», «НТВ-Мир», «Россия-1», «Петербург-5», «Звезда», «РЕН-ТВ», «Life News», «Russia Today», «РБК-ТВ» тощо.

Більшість російських телеканалів була заборонена ще в 2014 році під час активної фази військових дій на Донбасі.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG