Доступність посилання

ТОП новини

USAID виділило 50 мільйонів доларів на підтримку об’єднаних територіальних громад в Україні


USAID виділило 50 мільйонів доларів на підтримку територіальних громад в Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

USAID виділило 50 мільйонів доларів на підтримку територіальних громад в Україні

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) визначило перші двадцять п’ять громад, яким надаватиме підтримку у процесі децентралізації. До них увійшли громади з Тернопільської, Дніпропетровської, Івано-Франківської, Миколаївської, Херсонської, Харківської та Кіровоградської областей.

Ці громади першими добровільно об’єдналися, незважаючи на невизначеність і побоювання щодо ходу реформи, зауважила посол США в Україні Марі Йованович.

Всього в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), агентство допоможе 75 громадам із семи областей України поліпшити якість державних послуг, пожвавити місцеву економіку та підвищити залученість людей у розвиток громад, каже вона.

«Ці громади будуть служити прикладом для інших громад, показуючи, як децентралізація може працювати для громадян, надихаючи інші населенні пункти до об’єднання. Ми вважаємо першочерговим, щоб українці побачили переваги децентралізації якомога скоріше. Цей проект був створений для того, щоб втілити це в життя», – сказала Марі Йованович.

Водночас, за словами прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, Україна вже почала ефективно впроваджувати фінансову децентралізацію у життя.

«Сьогодні ми маємо повноцінну фінансову децентралізацію. Цифри говорять про те, що місцеві бюджети порівняно з минулим роком вже зросли на 34 мільярди гривень, це майже 50%. Якщо ми подивимося на інші інструменти, –сьогодні вже третій рік поспіль в Україні існують інструменти стимулювання регіонального розвитку, це й окрема субвенція на підтримку об’єднаних територіальних громад в розмірі мільярд гривень, а на наступний рік ми закладаємо півтора; субвенція на соціально-економічний розвиток, яка теж спрямована на місця. Фактично, держава сьогодні максимально передає фінансові ресурси вниз», – заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

За словами директора програми DOBRE Беррі Ріда, проект розпочнеться зі стратегічного планування всередині громад, щоб навчити громади працювати разом, а також допомогти їм розібратися в тому, які саме ресурси мають громади та що хочуть втілити у майбутньому.

Всього програма розрахована на п’ять років із загальним бюджетом 50 мільйонів доларів США.

XS
SM
MD
LG