Доступність посилання

ТОП новини

«Справу Януковича» передадуть до суду до кінця року


Квіти біля меморіалу Небесній Сотні. Київ, листопад 2015 року
Квіти біля меморіалу Небесній Сотні. Київ, листопад 2015 року

Київ – Генеральна прокуратура України заявляє, що хоче до кінця року передати до суду масштабну справу щодо злочинів «сім’ї Януковича» під час Майдану. Для цього реорганізовують департамент, який цим займався два роки, та створюють нове управління. Утім, постраждалі під час Революції гідності та їхні адвокати б’ють на сполох. На їхню думку, це робиться для піару, щоб до річниці Майдану показати суспільству хоч якийсь результат розслідувань.

​До кінця року кримінальні справи щодо екс-президента Віктора Януковича і його спільників будуть передані до суду, анонсував генеральний прокурор Юрій Луценко.

«Вона буде включати в себе епізоди: узурпація влади, доведення до небоєздатності Збройних сил України, розвал СБУ, знищення інформаційної безпеки України, заподіяння великих збитків економічній безпеці України, перехід на бік ворога, що привело до втрати територіальної цілісності і суверенітету України», – сказав Луценко.

Таким чином департамент спеціальних розслідувань, який два роки будував «майданівські справи», вишукуючи між ними зв’язки, реорганізують. Його і далі очолюватиме Сергій Горбатюк, але економічні злочини «родини Януковича» перейдуть до іншого підрозділу. Цим далі займатиметься Управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями під керівництвом Дмитра Басова. А напрацьовані дані відійдуть до «великої справи», у якій п’ять тисяч томів.

Головна претензія Генпрокуратури до Горбатюка полягає в тому, що він проти заочного судочинства, адже це, з його слів, може дозволити представникам колишньої влади уникнути покарань.

Сергій Горбатюк
Сергій Горбатюк

Кілька мін закладені у закон про заочне судочинство. Він стосуватиметься певної частини людей тільки, які перебувають зараз у розшуку
Сергій Горбатюк

«Кілька мін закладені у закон про заочне судочинство: він діє тільки рік. Тобто він стосуватиметься певної частини людей тільки, які перебувають зараз у розшуку. Це і є ознака вибіркового правосуддя», – сказав на це Горбатюк в ефірі Радіо Свобода.

Генеральний прокурор Луценко, натомість, заявляє, що не погодиться чекати на очний процес.

Є ризик, що справа «розсиплеться» – адвокати героїв Небесної сотні

Потерпілі та їхні адвокати закликали Луценка провести наради та відкликати рішення про реорганізацію. Якщо ж виокремити «справи Януковича та його друзів» у окрему справу, де п’ять тисяч томів, – вже розслідування «розсиплеться», упевнені вони.

Українське суспільство від цього резонансного розслідування очікує двох речей: встановлення істини та реального притягнення винних. Про це говорить Євгенія Закревська, адвокат родин героїв Небесної сотні.

«Те, що пропонується зараз тим планом, не виконує жодного з цих завдань. Не йдеться про встановлення істини, всіх обставин.

Руйнується навіть та робота, що зараз проводиться зі збору, синхронізації, обробки доказів
Євгенія Закревська

Руйнується навіть та робота, що зараз проводиться зі збору, синхронізації, обробки доказів», – говорить вона.

Є також побоювання, що з фігурантами справ масово укладатимуть договори про співпрацю, аби лише винести заочний вирок Януковичу. Утім, це не стане тим рішенням суду, яке сприйме та поважатиме українське суспільство, каже вона.

Євгенія Закревська
Євгенія Закревська

Розслідування справ Майдану – це «екзамен на державність та демократичність»

Злочин повинен бути ідеально доведений у суді, щоби люди, які заочно засуджені, не могли десь у Європейському суді оскаржити рішення
Володимир Голоднюк

Зрештою, важливо, щоби Україна склала цей «екзамен на державність та демократичність», каже Володимир Голоднюк, батько загиблого героя Небесної сотні.

«Як би ми не хотіли, щоб справи розслідувались негайно і були доправлені до суду, та навіть ми – батьки, потерпілі, прості люди, об’єднані спільним горем, – зрозуміли, що злочин повинен бути ідеально доведений у суді, щоби люди, які заочно засуджені, не могли десь у Європейському суді оскаржити рішення, і потім гуляти, посміхатись», – говорить він.

Генеральна прокуратура вирішила пришвидшити хід справи, тому що хоче попіаритись напередодні річниці Майдану, вважає Віталій Тітич, адвокат родин героїв Небесної сотні. Утім, у такому разі, справа повернеться на користь інтересів адвокатів Януковича, а не українського народу, додає він.

Напередодні ЗМІ повідомляли про конфлікт між Луценком та Горбатюком. Зокрема, в ефірі «Громадського» 23 жовтня Горбатюк заявив про оскарження догани, яку він отримав від Луценка за «неналежну організацію розслідування кримінальних проваджень щодо колишніх чиновників часів Януковича». За словами Горбатюка, «конфлікт існує виключно в моєму небажанні виконувати незаконні вказівки».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG