Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент знову позбавив недоторканності Жана-Марі Ле Пена


Жан-Марі Ле Пен
Жан-Марі Ле Пен

Депутати Європейського парламенту проголосували 25 жовтня за зняття недоторканності з Жана-Марі Ле Пена – засновника французької ультраправої партії «Національний фронт».

Голосування відбулося за запитом до Європарламенту французького правосуддя, яке попросило уможливити розслідування щодо Жана-Марі Ле Пена за звинуваченнями у расистських висловлюваннях.

У червні 2014 року в одній із відеотрансляцій на сайті партії «Національний фронт» Жан-Марі Ле Пен розкритикував французьких та іноземних артистів, які висловили зауваження щодо створеної і раніше очолюваної ним партії «Національний фронт». Мовиться про Мадонну, Янніка Ноа та співака єврейського походження Патріка Брюеля, щодо якого Ле Пен сказав, що артистам, які критикують його партію, «наступного разу ми влаштуємо гарячу піч», що сприйняли як натяк на Голокост.

Дочка Жана-Марі Ле Пена Марі Ле Пен, яка нині очолює «Національний фронт», з огляду на це тоді навіть відмежувалася від свого батька.

Депутатську недоторканність із Жана-Марі Ле Пена в Європарламенті знімають вже вчетверте з того часу, як він у 1984 році став європарламентарем. Перший раз його позбавили імунітету у грудні 1989 року на прохання тодішнього міністра праці Франції Мішеля Дюрафура за асоціацію його прізвища із «крематорієм». Вдруге – у березні 1990 року за коментар щодо «єврейського інтернаціоналу». Ле Пен також втратив депутатську недоторканність у жовтні 1998 року на прохання Німеччини, коли він назвав нацистські газові камери «деталлю історії Другої світової війни».

XS
SM
MD
LG