Доступність посилання

ТОП новини

Світовий банк помітив полегшення ведення бізнесу в Україні. Чи прийдуть інвестиції?


©Shutterstock
©Shutterstock

Україна за рік піднялася на три позиції у рейтингу легкості ведення бізнесу і посідає 80-те місце серед 190 країн світу. Про це свідчать дані рейтингу Doing Business 2017, який оприлюднив Світовий банк. Президент Порошенко вважає це результатом реформ. Експерти головною передумовою поліпшення бізнес-клімату називають зміни у податковій сфері, а ключовим критерієм оцінки – прямі іноземні інвестиції.

ЗАВАНТАЖИТИ

Нові дані рейтингу, ще до офіційного оприлюднення Світовим банком, прокоментував президент України Петро Порошенко під час засідання Національної ради реформ.

«У 2011, 2012, 2013 роках Україна перебувала на 149-му, 152-му місці. На сьогоднішній день позиція України буде 80-та...Загальне дворазове підвищення України – це оцінка тих зусиль, які ми спільно докладаємо для проведення реформ в нашій країні. Це є результатом проведення послідовної політики розвитку українського підприємництва, захисту інвесторів та спрощення системи оподаткування», – сказав він.

Крім просування України у загальному рейтингу з минулорічного 83-го на 80-те місце, Петро Порошенко також звернув увагу, що за показником оподаткування Україна піднялася зі 107-го на 84 місце, у сфері захисту інвесторів Україна поліпшила свої позиції на 18 сходинок, забезпечення виконання контрактів – на 17 сходинок.

Прогрес в реформах є – Дубровський

Поліпшення позиції у рейтингу Світового банку означає, що в Україні певні зміни відбулися, але вони не є найголовнішими, вважає експерт групи податкової реформи «Реанімаційного пакету реформ» Володимир Дубровський. На його переконання, для України значно важливіші реальні реформи, що відбуваються у податковій сфері, але які не враховуються у цьому рейтингу.

«Для нас головне не рейтинг. Рейтинг – це один з показників, не найдосконаліший, який буде показувати прогрес в реформах. Насправді прогрес в реформах є. Все ж таки, запроваджується більш-менш прозоре відшкодування ПДВ (податку на додану вартість), це те, чого в рейтингу немає, для бізнесу це набагато важливіше. Відбулося скорочення ЄСВ (єдиного соціального внеску), це теж дуже важливо для бізнесу», – зауважив експерт.

Володимир Дубровський сподівається, що після впровадження наступного року комплексу заходів, спрямованих на поліпшення адміністрування податків, які уряд розробляє у тісній взаємодії з громадянським суспільством, прогрес в реформах стане ще відчутнішим, хоча у рейтингах це може і не відобразитися.

Це не прорив – Устенко

Підвищення в рейтингу легкості ведення бізнесу на три позиції – це точно не прорив, каже виконавчий директор фонду Блейзера в Україні Олег Устенко. У цьому контексті він нагадав слова Петра Порошенка з виступу на засіданні Нацради реформ про те, що ключовим критерієм ефективності реформ є кількість прямих іноземних інвестицій.

«Я боюся, що таке непогане покращення нашої позиції з 83-го на 80-те місце зовсім не означає, що зараз Україну просто завалять прямими іноземними інвестиціями. В цьому році ми очікуємо, що притік прямих іноземних інвестицій буде на рівні 3-4 мільярди доларів, тобто майже на тому ж рівні, що і в попередньому році. З цих коштів у реальний сектор надійде не більше половини. І це на фоні того, що у світі, за прогнозами, у цьому році буде 2 з половиною трильйони доларів прямих іноземних інвестицій. Україна з 80-го місця має зробити ривок на 20-30 позицій вгору, як, скажімо, свого часу робила Грузія, Польща, навіть Болгарія і Румунія, коли вони мали вступати в Європейський союз», – нагадав експерт.

Олег Устенко також наголосив, що Україна потребує кардинальних змін для того, щоб забезпечувати економічне зростання на рівні щонайменше 5-7% ВВП і вище, яке буде трансформуватися в рівень життя українського населення.

Рейтинг Doing Business 2017 очолюють Нова Зеландія, Сінгапур і Данія, на останніх місцях – Лівія, Еритрея, Сомалі. Сусідами України в рейтингу стали Сан-Марино (79 місце) та Боснія і Герцеговина (81 місце). Грузія в рейтингу посідає 16 місце, Польща – 24, Румунія – 36, Росія – 40 місце. У попередньому рейтингу Doing Business Україна за рік піднялася з 87-о на 83-є місце.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG