Доступність посилання

ТОП новини

Туск: Росія сіє розбрат, але ЄС домовився зберегти єдність


Дональд Туск
Дональд Туск

Голова Європейської ради Дональд Туск заявляє, що лідери країн Євросоюзу домовилися зберегти єдність перед наростаючою агресивністю Росії, систематичними порушеннями міжнародних домовленостей і втручанням у політичні процеси ЄС й інших держав.

Підводячи підсумки минулотижневого саміту ЄС, Туск назвав єдність найбільшим важелем у відносинах із Росією.

«Зростання напруження у відносинах з Росією не є нашою метою. Ми просто реагуємо на кроки, які робить Росія, яка зі значною енергією сконцентрована на сіянні розбрату в ЄС. Нашою метою на довшу перспективу залишається знаходження способу співіснування. Це означає дотримання наших цінностей та інтересів, водночас із відкритими дверима для діалогу. Ми домовилися, що наша єдність щодо Росії є нашою найбільшою силою. Тож ми залишатимося об’єднаними», – заявив Туск.

Названий в останніх репортажах прокремлівських ЗМІ «русофобом» голова Європейської ради Дональд Туск заявив, що «російська кампанія дезінформації в низці держав ЄС, кібератаки, втручання у політичні процеси ЄС, порушення повітряного простору і підтримування конфлікту в Україні» примушує співдружність реагувати відповідно.

Крім того, зазначає Туск, «тривожні питання» щодо Росії викликали також результати розслідування авіакатастрофи літака рейсу MH17.

«Тому, в цілому, ми зробили тверезу оцінку всієї реальності, без жодних ілюзій», – сказав голова Європейської ради.

20 жовтня на засіданні Європейської ради у Брюсселі лідерам ЄС не вдалося домовитися щодо твердої спільної заяви, яка б дала чіткий сигнал Москві про ймовірність застосування до неї санкцій через дії у Сирії.

Італійський прем’єр Маттео Ренці, апелюючи до інших європейських лідерів, закликав виключити із підсумкової заяви суворе формулювання, запропоноване Францією, Німеччиною, Великобританією й іншими державами ЄС, про «очевидну загрозу санкцій» щодо російських громадян і організацій, які підтримують сирійський режим.

Натомість, попри потужну риторику проти повітряного бомбардування Росією сирійського міста Алеппо, очільники держав євроспільноти лише зобов’язалися «залишити відкритими» всі наявні можливості як відповідь на «звірства у Сирії» з боку Росії і режиму президента Башара аль-Асада.

XS
SM
MD
LG