Доступність посилання

ТОП новини

Секрети великого бізнесу: схеми Novus й «Епіцентру» в окупованому Криму


«Крим.Реалії» продовжують серію матеріалів про схеми, за допомогою яких великим торговим мережам вдається вести бізнес на анексованому Росією українському півострові й успішно обходити західні та європейські санкції. Розповімо, як вдалося залишитися в Криму і зберегти свої ринки литовському гіпермаркету Nоvus і українському «Епіцентру».

Анексія Росією українського Криму глобально позначилася на долі великих рітейлерів, які на той час встигли влаштуватися на півострові. Багато з них, боячись санкцій, оголосили про вихід з Криму. Однак, через два з половиною роки вивіски популярних європейських торгових брендів нікуди не поділися, а їхні магазини успішно працюють. Після виходу першого матеріалу про кримські магазини німецького Metro і французького Аuchan читачі «Крим.Реалії» почали надсилати в редакцію чеки від своїх покупок в інших торгівельних мережах, що працюють на півострові. І, таким чином, ми змогли зібрати інформацію про їхніх власників.

Nоvus: міжнародний бізнес в окупації

Під вивіскою литовської компанії Novus продовжує працювати магазин у Севастополі. Варто нагадати, що відразу після кримського «референдуму» в українському представництві компанії стверджували, що не збираються йти з Криму: «Ми житимемо за правилами бізнесу і керуватимемося усіма правилами і «законами» тієї території, на якій живуть наші покупці. Тому одна з основ правильного суспільства ‒ бізнес має бути поза політикою. Ми працюємо заради наших покупців. Поки у людей буде попит на наші послуги, ми будемо ці послуги їм пропонувати. Магазини мережі Novus ‒ найпопулярніші магазини Севастополя, а Novus цінує таку довіру».

Але вже в травні підконтрольна Росії «влада» Севастополя повідомила про можливу передачу об'єкта Novus російській торговій мережі «Магніт». У результаті цього не сталося, а севастопольський магазин з колишньою корпоративною вивіскою продовжив працювати вже як «російський суб'єкт». Проте, джерело «Крим.Реалії» в адміністрації севастопольського магазину Novus стверджує, що всі рішення щодо компанії ухвалює київський менеджмент. «Технічно ми все так само підкоряємося Києву. Всі більш-менш важливі рішення пропонують на розгляд ради директорів. Місцеве севастопольське керівництво в цьому сенсі номінальне. Стандарти встановлені київським керівництвом і нас прагнуть в них утримати», ‒ стверджує наш співрозмовник.

Згідно з чеком, який видали в цьому магазині, послуги тут надає ТОВ «Планета спорт», зареєстроване в Севастополі на вулиці Одеській, 27.

Фірма займається торгівлею і виробництвом продуктів харчування. У компанії російський власник ‒ ТОВ «ПБК Трейдинг» з Краснодара, яке, в свою чергу, належить двом кіпрським офшорним компаніям «Скоп'є Холдінгс Лімітед» і «Нігазум Холдінгс Лімітед».

Ці фірми пов'язані з інтересами литовських бізнесменів, які започаткували в Україні групу компаній «Консул», які займаються, зокрема, і торговельною діяльністю у Криму. Ця інформація міститься в рішенні Антимонопольного комітету України, який в березні цього року розглядав справу «Нігазум Холдінгс Лімітед» на предмет порушення конкурентного законодавства.

У російському реєстрі юридичних осіб Росії ми знайшли ще один литовський бізнес в Севастополі. Нашу увагу привернула фірма «Кардинал-Крим», зареєстрована в Севастополі за однією адресою з «Планетою спорт», яка обслуговує севастопольський магазин Novus, і має спільного керівника. Вона займається в місті угодами з нерухомісті, брокерською діяльністю та наданням фінансових послуг. Ця фірма є власністю українського ТОВ «БТ Інвест Україна», яка, у свою чергу, належить литовській групі компаній «Консул Девелопмент» і «Консул Пропертіс».

«Епіцентр» у Сімферополі

Сімферопольський бізнес української мережі гіпермаркетів «Епіцентр», яким володіють народний депутат України Олександр Герега та його дружина ‒ екс-секретар Київради часів режиму Януковича Галина Герега, завершився ще 2014 року. Так говорить гендиректор ТОВ «Епіцентр К» Петро Михайлишин.

Відсутній магазин у Сімферополі і на офіційному сайті «Епіцентру». За словами Михайлишина, кримські приміщення «Епіцентру», як і раніше, належать компанії, але здані в оренду. «На жаль, поки Крим відійшов від України реально, ми зупинили роботу «Епіцентру». Ми здаємо приміщення «Епіцентру», адже вони належать нам, в оренду операційній компанії, яка здійснює торговельну діяльність», ‒ сказав Михайлишин програмі «Схеми» в грудні 2014 року.

На кримському магазині «Епіцентр» дійсно змінили вивіску. Тепер тут розташований гіпермаркет «Новацентр».

Але яка саме компанія взяла в оренду ці приміщення, гендиректор «Епіцентр К» не уточнює. Тепер же ми можемо про це дізнатися. Чек у магазині виданий ТОВ «Новацентр К», яка зареєстроване в Сімферополі.

У нього понад сотні видів діяльності. Окрім оптової та роздрібної торгівлі продовольчими та промисловими товарами, значиться ресторанна, торгова, рекламна, консультаційна діяльність, операції з нерухомістю та земельними ділянками.

Фірма належить двом фізичним особам ‒ московському підприємцю Олегу Воротному і жителю Севастополя, колишньому першому заступнику начальника управління податкової міліції в Севастополі Леоніду Пияку, а також ТОВ «Росбуд К» з міста Пушкіно Московської області. Останнім володіє кіпрська офшорна компанія «Едлагор Ентерпрайзис Лімітед».

Оскільки фірма зареєстрована в офшорній зоні, дізнатися про її кінцевого бенефіціарного власника проблематично. В українських ЗМІ її продовжують пов'язувати з Олександром Герегою, але офіційних підтверджень цієї інформації немає.

Оригінал – на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG