Доступність посилання

ТОП новини

Пєсков: в’їзд Савченко до Росії не заборонений


Надія Савченко у Верховному суді Росії, 26 жовтня 2016 року
Надія Савченко у Верховному суді Росії, 26 жовтня 2016 року

Кремль не буде реагувати на приїзд українського депутата Надії Савченко в Москву, оскільки в’їзд до Росії їй не заборонений, заявив речник російського президента Дмитро Пєсков.

«Юридичні дії щодо Савченко були виконані. Їй не закритий в’їзд на територію Росії, тому тут нема на що реагувати», – сказав Пєсков.

На питання, чи узгоджувався приїзд Савченко із Кремлем, речник Володимира Путіна відповів, що в цьому «немає необхідності».

Савченко приїхала в Москву на засідання Верховного суду Росії, який розглядає апеляцію в справі українців Станіслава Клиха і Миколи Карпюка.

У травні 2016 року Станіслав Клих і Микола Карпюк були засуджені Верховним судом Чечні на 20 і 22,5 року ув’язнення відповідно. Колегія присяжних визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років у складі підрозділу «Вікінг», загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Українці не визнають провини, заявляють, що ніколи не були в Чечні, були захоплені російськими силовиками незаконно і зазнали тортур під час слідства.

Надія Савченко, яка в травні цього року була звільнена з російського ув’язнення і повернулася до України в рамках обміну, заявила, що прибула до Москви, щоб підтримати Карпюка і Клиха.

Колишній адвокат Савченко Марк Фейгін назвав її приїзд до Росії «дуже дивним».

XS
SM
MD
LG