Доступність посилання

ТОП новини

Суд над Карпюком і Клихом у Росії є фарсом – Порошенко


Президент України Петро Порошенко доручив міністерству закордонних справ та іншим профільним відомствам активізувати зусилля для звільнення усіх громадян України і захисту їхніх прав. Про це голова держави написав на своїй сторінці у Facebook.

«Сьогодні вчергове повторився фарс у російському судилищі над громадянами України Миколою Карпюком та Станіславом Клихом. І це попри цілковиту абсурдність висунутих проти них обвинувачень та незважаючи на тяжкий стан здоров’я Станіслава, який потребує невідкладної медичної допомоги», – вказав Порошенко пізно ввечері 26 жовтня.

Раніше «незаконним вироком» і «черговим злочином» назвала російське рішення речниця МЗС України Мар’яна Беца.

Верховний суд Росії 26 жовтня відхилив апеляцію захисту і залишив у силі вирок у справі Карпюка і Клиха.

У травні 2016 року Станіслав Клих і Микола Карпюк були засуджені Верховним судом Чечні на 20 і 22,5 року ув’язнення відповідно. Колегія присяжних визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років у складі підрозділу «Вікінг», загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Українці не визнають провини, заявляють, що ніколи не були в Чечні, були захоплені російськими силовиками незаконно і зазнали тортур під час слідства.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав їх політв’язнями.

XS
SM
MD
LG