Доступність посилання

ТОП новини

НАТО закликає Росію припинити невибіркові бомбардування в Сирії – Столтенберґ


Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

НАТО закликає Росію припинити невибіркові бомбардування в Сирії, що призводять до жертв серед цивільного населення – про це після зустрічі міністрів оборони країн-членів Альянсу заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ.

«Я закликаю Росію і режим Асада припинити всі невибіркові бомбардування, які ми зараз спостерігаємо, в результаті яких гине цивільне населення. Я вважаю, важливо продовжувати зусилля, спрямовані на досягнення угоди про припинення вогню і політичного вирішення конфлікту. НАТО буде продовжувати надавати підтримку міжнародній коаліції у боротьбі з «Ісламською державою» і, в той же час, продовжувати пошуки політичного вирішення», – заявив Столтенберґ.

Напередодні в НАТО висловили побоювання, що розгортання авіаносця «Адмірал Кузнєцов», який може нести десятки винищувачів-бомбардувальників, у східній частині Середземного моря може призвести до посилення бомбардувань Алеппо. Також країни Північноатлантичного альянсу розкритикували рішення Іспанії дозволити групі російських військових кораблів зайти на дозаправку в порт Сеута. Після цього влада Іспанії повідомила, що Росія відкликала заявку на дозаправку. У Міністерстві закордонних справ Росії назвали «безглуздими» заяви представників НАТО про те, що російська авіаносна група братиме участь у військових діях в сирійському Алеппо.

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) і групи спостерігачів повідомили, що внаслідок повітряних ударів, завданих 26 жовтня російськими або сирійськими військовими літаками в утримуваній повстанцями провінції Ідліб, загинули 35 людей, серед яких щонайменше 22 дитини і шість шкільних учителів.

Посол Росії в ООН Віталій Чуркін назвав напад на школу «жахливим». «Я сподіваюся, що ми не були залучені (до цього авіанальоту – ред.)», – заявив дипломат. Чуркін додав, що він консультувався з Міністерством оборони Росії, щоб визначити, хто несе відповідальність за бомбардування школи, але про результати цих консультацій не повідомив.

Росія спільно з лояльними сирійському президентові Башару Асаду військами бере участь у збройному конфлікті в Сирії. В ООН неодноразово лунали звинувачення на адресу Москви і Дамаска в застосуванні зброї не лише проти антиурядових повстанців, але й проти цивільного населення, зокрема, в східній частині міста Алеппо.

XS
SM
MD
LG