Доступність посилання

ТОП новини

Хайсер Джемілєв звернувся в ЄСПЛ з позовами до Росії й України – адвокат


Хайсер Джемілєв
Хайсер Джемілєв

Захист сина народного депутата України Мустафи Джемілєва Хайсера звернувся до Європейського суду з прав людини з позовами до Росії й України у зв’язку з винесеним йому вироком у справі про вбивство в 2013 році. Про це Радіо Свобода повідомив адвокат Микола Полозов.

За його словами, претензії Джемілєва до України пов’язані з тим, що під час розслідування злочину ще до анексії Криму йому не гарантували «належний захист прав», закріплених у Європейській конвенції про права людини.

Позов до Росії юрист пояснив тим, що Краснодарський крайовий суд у 2015 році виніс обвинувальний вирок Джемілєву, незважаючи на те, що він на той час уже був засуджений українським судом, що також є порушенням.

Хайсера Джемілєва звинувачували у тому, що в травні 2013 року він у дворі свого будинку в Бахчисараї вбив знайомого сім’ї Февзі Едемова з рушниці свого батька.

Після анексії Криму російські слідчі органи вирішили розслідувати його справу заново. Хайсера вивезли з сімферопольського СІЗО у Криму до сусідньої Росії, у Краснодарський край.

Верховний суд Росії скоротив на півтора року його термін ув’язнення у 5 років, визначений Краснодарським крайовим судом. При цьому Дніпровський суд Києва у квітні 2015 року визначив йому покарання у вигляді 3 років і 8 місяців позбавлення волі. Хайсер Джемілєв відбуває покарання в Росії в Астраханській колонії № 10.

10 липня 2015 року ЄСПЛ виніс рішення у справі Хайсера Джемілєва, постановивши звільнити його з СІЗО, а також зобов’язавши Росію не робити будь-яких дій, які можуть зашкодити здоров’ю українця. Однак Росія відмовилася виконувати рішення суду.

27 жовтня 2016 року Астраханський обласний суд підтвердив відмову в умовно-достроковому звільненні сина лідера кримських татар, проте, як заявляє Полозов, це рішення «не має істотного значення», оскільки Джемілєв повинен вийти з колонії вже в кінці листопада.

XS
SM
MD
LG