Доступність посилання

ТОП новини

У Раді пропонують перейменувати Сєвєродонецьк на Сіверськодонецьк


©Shutterstock
©Shutterstock

У Верховній Раді України пропонують привести назву міста Сєвєродонецьк Луганської області у відповідність до правил українського правопису, перейменувавши цей населений пункт на Сіверськодонецьк. Відповідний проект постанови №5308 26 жовтня зареєструвала група народних депутатів.

Як зазначається в пояснювальній записці до документа, у 1950 році президія Верховної Ради Української РСР перейменувала селище міського типу Лисхімстрой на Сєвєродонецьк, російськомовна назва «Северодонецк» була транслітерована українською мовою і була закріплена офіційно.

Автори постанови зауважують, що чинний «Український правопис» наводить назву міста як Сіверськодонецьк.

«Також варто врахувати, що внаслідок російської збройної агресії, восени 2014 року місто Сєвєродонецьк став де-факто обласним центром Луганської області та є, наразі, бастіоном української Луганщини, не може носити зросійщену назву», –йдеться у пояснювальній записці.

Бойові дії на Донбасі тривають від квітня 2014 року. Тоді влада України оголосила проведення антитерористичної операції на частині територій Донецької і Луганської областей. Низка населених пунктів Донбасу, зокрема Донецьк і Луганськ, окуповані підтримуваними Росією бойовиками. У Сєвєродонецьку працює Луганська обласна військово-цивільна адміністрація.

XS
SM
MD
LG