Доступність посилання

ТОП новини

Деякі реформи в Україні ускладнили ведення бізнесу – представник Світового банку 


Україна за рік піднялася на три позиції у рейтингу легкості ведення бізнесу і посідає 80-те місце серед 190 країн світу. Про це свідчать дані рейтингу Doing Business 2017, який оприлюднив Світовий банк. Президент Порошенко задоволений результатом і вважає його наслідком реформ. В інтерв’ю «Голосу Америки» представник Світового банку Валентина Салтане заявила, що не здивована, на її думку, невисоким рейтингом України, а деякі останні реформи, за її словами, навіть ускладнили умови роботи підприємців.

«Я не здивована, що позиція України в цьому рейтингу не дуже висока. Україна на 80-му місці загалом за легкістю ведення бізнесу. Деякі реформи навіть ускладнили щоденне ведення бізнесу в країні. Були запроваджені додаткові перепони для бізнесу, додаткові процедури, додаткові часові параметри. Коли мова йде про міжнародну торгівлю, то контроль на кордоні посилився. Ми побачили незначне збільшення кількості годин, які йдуть на проходження митниці, тому що була запроваджена додаткова інспекція. З точки зору ведення бізнесу, ми вважаємо, що уряд, на нашу думку, мав би зосередити більше енергії по тих показниках, де відносно легко реформувати, такі як відкриття бізнесу, отримання дозволу на будівництво, підключення до електромережі. Адже завжди легше скасовувати бюрократичні перепони, ніж міняти структуру судів, закони, що вимагає багато погодження в уряді, в парламенті», – сказала Валентина Салтане.

Представниця Світового банку також висловила деякі рекомендації Україні щодо покращення ситуації з ведення бізнесу.

«Я би порекомендувала, по-перше, прибрати непотрібні кроки, скасувати непотрібне залучення різних інституцій до процесу отримання дозволу, збору документів, рухатися в напрямку електронного обігу документів, тому що це буде дешеве, збільшить прозорість та ефективність в країні. І коли це буде зроблено, тоді вже можна зайнятися більш складними реформами, такими як судова реформа, де пройде чимало часу перш, ніж ми побачимо результати», – додала Салтане.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG