Доступність посилання

ТОП новини

У Криму оштрафували громадського активіста


Олексій Шестакович
Олексій Шестакович

У Сімферополі в анексованому Росії Криму суд постановив оштрафувати кримського громадського активіста Олексія Шестаковича. Як повідомив сам активіст у коментарі проекту Радіо Свобода Крим.Реалії, 27 жовтня його визнали винним за статтею 6.9 Кодексу про адміністративні правопорушення Росії «Споживання наркотичних засобів або психотропних речовин без призначення лікаря».

«Адвокат не зміг вчора бути присутнім на суді, тому захищав я себе сам. По суті був якийсь акт, в якому зазначено, що у мене в сечі був канабінол. Я наполягав на результаті кількості речовини, оскільки в документі цього не було зазначено. Мене взяли за вживання, тобто вживав чи не вживав протягом кількох місяців – будь-яку людину так можуть взяти і засудити», –заявив Шестакович.

За словами активіста, тиск на нього здійснюється через політичну активність, а «останню справу завели, щоб зіпсувати репутацію».

27 жовтня до активіста прийшли з обшуком, вилучили два жорсткі диски, пізніше відвезли в сімферопольський «Центр-Е», де склали протокол про те, що в сечі виявили канабінол.

Група лівих активістів за участю Шестаковича намагалася 2 липня провести акцію на підтримку ув’язнених у Росії кримчан Олега Сенцова і Олександра Кольченка біля будівлі управління ФСБ в анексованому Криму. Активісти розгорнули там транспаранти з написами: «Поверніть Тундру в Крим!», «Рашка, а Сашка вийде?». Простояти там їм вдалося лише кілька хвилин, після чого до активістів підійшли представники місцевої поліції і змусили згорнути плакати.

Міністерство закордонних справ України висловило стурбованість переслідуваннями громадян України в анексованому Криму і закликало припинити тиск. Також МЗС звернувся до міжнародного співтовариства із закликом застосувати всі можливі види правового і політичного тиску на Росію з метою припинення нею тоталітарних методів придушення прав людини і свободи слова.

XS
SM
MD
LG