Доступність посилання

ТОП новини

Голова фракції БПП вказав не повну інформацію в е-декларації – «Схеми»


Голова депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка» Ігор Гринів
Голова депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка» Ігор Гринів

Голова фракції «Блоку Петра Порошенка» у Верховній Раді України Ігор Гринів вказав не повну інформацію у своїй електронній декларації. Журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA: Перший», встановили, що народний депутат не зазначив в електронній декларації правочин, на підставі якого отримав 500 тисяч гривень доходу від відчуження рухомого майна. В електронній декларації це 14 пункт, який Гринів залишив незаповненим.

Хоча там зазначається, що: «суб’єкт декларування повинен задекларувати: видатки та всі правочини, вчинені у звітному періоді, на підставі яких у суб’єкта декларування виникає або припиняється право власності, володіння чи користування, у тому числі спільної власності, на нерухоме або рухоме майно, нематеріальні та інші активи, а також виникають фінансові зобов’язання, які зазначені у розділах 3–12 цієї декларації».

«Відомості про видатки та правочини зазначаються лише у разі, якщо розмір відповідного видатку (вартість предмету правочину) перевищує 50 мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня звітного року», – йдеться у цьому пункті.

Водночас Ігор Гринів зазначив у пункті 11 електронної декларації півмільйона гривень доходу від відчуження рухомого майна і джерело доходу.

Раніше у коментарі журналістам програми «Схеми» Гринів відмовився повідомити, від продажу якої власності отримав 500 тисяч гривень: «Я не хотів би вам це пояснювати».

Загалом в електронній декларації за 2015 рік Ігор Гринів зазначив 77397 гривень заробітної плати, 500 тисяч гривень від відчуження рухомого майна, 210 тисяч доларів у готівці, 300 тисяч гривень на банківському рахунку і 30 тисяч доларів у готівці, якими володіє дружина народного депутата.

29 вересня, за два місяці до закінчення терміну подання електронних декларацій, Гринів пропонував внести зміни до закону України про «Про запобігання корупції». Зокрема, хотів засекретити від громадськості цілий перелік інформації про майно депутатів і чиновників, наприклад, пропонував не оприлюднювати в нових електронних деклараціях інформацію про готівку, подарунки, відомості про цінне рухоме майно і скасувати кримінальну відповідальність за помилки у деклараціях.

Ігор Гринів – народний депутат п’ятьох скликань парламенту. Також він відомий політтехнолог, працював із колишнім президентом Віктором Ющенком, а у 2014 році став керівником штабу кандидата в президенти Петра Порошенка. На парламентських виборах 2014-го Гринів уп’яте став народним депутатом – пройшов у Верховну Раду як 14-й номер у списку БПП. А коли Юрій Луценко перейшов на роботу до Генеральної прокуратури, Гриніва обрали керівником фракції президента у парламенті.

XS
SM
MD
LG