Доступність посилання

ТОП новини

Гриневич доручила перевірити програму курсу «Сімейні цінності»


Лілія Гриневич
Лілія Гриневич

Навчальна програма курсу для школярів «Сімейні цінності» і матеріали до неї будуть перевірені на предмет науковості і недискримінації, заявляють у Міністерстві освіти України.

За повідомленням на сайті відомства, таке доручення Інституту модернізації змісту освіти дала міністр Лілія Гриневич.

«МОН наголошує, що вважає своїм обов’язком дотримання принципів науковості і недискримінації. Оскільки у ЗМІ поширюється інформація, що схвалена Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти у 2012 році, навчальна програма курсу «Сімейні цінності» і матеріали до неї не відповідають цим принципам, має бути здійснена перевірка. Це може стати підставою для скасування грифу МОН», – йдеться в повідомленні.

Як написала Гриневич у Facebook, листа МОН про факультатив «Сімейні цінності», який викликав обговорення у соцмережах і ЗМІ, написали на виконання доручення Верховної Ради. «Доручення звучить так: «забезпечити впровадження в системі освіти програм формування сімейних цінностей, сформованих на основі національно-культурної спадщини українського суспільства». При словосполученні «сімейні цінності» уявляється, що старшокласникам розказуватимуть, як будувати сімейні стосунки, про взаємоповагу, про спільну відповідальність за сім’ю і за дітей. Інакше кажучи, спробують зробити їх більш дорослими і відповідальними за вибір, який вони роблять», – написала Гриневич.

«Однак виявилось, що Інститут модернізації змісту освіти ще в 2012 році схвалив програму «Сімейні цінності» для учнів 8-9 класів, а в 2013 році схвалив підручник, окремими цитатами якого сьогодні ділився увесь Facebook і чимало медіа», – додала вона.

Раніше ЗМІ поширили листа МОН із рекомендацією школам впроваджувати факультативний курс із формування сімейних цінностей. Серед рекомендованої літератури є посібник «Сімейні цінності для учнів 8-9 класів». Автори цього посібника, зокрема, пропонують вчителям разом із батьками виховувати в хлопчиках чоловічі якості, а у дівчаток – жіночі. За посібником, чоловік є добувачем і захисником, а «завдання жінки полягає в тому, щоб подобатися чоловікові, і саме тому вона повинна намагатися бути привабливою для нього».

XS
SM
MD
LG