Доступність посилання

ТОП новини

Пакистан: через сутички поліції та опозиціонерів затримано десятки активістів


Поліція блокує дорогу, що веде до будинку лідера пакистанської опозиції Імрана Хан в Ісламабаді, Пакистан, 28 жовтня 2016 року
Поліція блокує дорогу, що веде до будинку лідера пакистанської опозиції Імрана Хан в Ісламабаді, Пакистан, 28 жовтня 2016 року

Десятки активістів були затримані 28 жовтня в Пакистані під час антиурядових демонстрацій, заборонених владою. Затримання пройшли в Ісламабаді, Равалпінді, Карачі та Лахорі. В столиці Пакистану силовики застосували до мітингувальників із камінням кийки та сльозогінний газ.

Місцеві ЗМІ у Равалпінді повідомили, що через розпилений сльозогінний газ в ході сутичок між поліцією та опозицією загинуло немовля, якого через заблоковані дороги не вдалося швидко доправити до лікарні.

Найбільші сутички між поліцією і прихильниками лідера опозиції Імрана Хана сталися тоді, коли останні спробували пройти під будинок Хана на мітинг.

Через перешкоди поліції Імран Хан, колишній популярний гравець у крикет, заявив, що заборони уряду на проведення демонстрацій все одно не завадять зібрати «мільйонний марш» 2 листопада у Ісламабаді з вимогою відправити у відставку прем'єр-міністра країни Наваза Шаріфа.

Хан також сказав, що не боїться затримання, бо й так перебуває під домашнім арештом, а поліція влаштувала постійне чергуванням біля його будинку.

«Навіть, якщо ви відправите мене у тюрму, я повернуся, щоб провести мітинги проти вас», – сказав Хан, звертаючись до Шаріфа.

«Пакистан має на меті стати розвиненою країною, а опозиція побоюється, що якщо ця система розвитку триватиме до 2018 року (ймовірна дата наступних виборів у Пакистані – ред.), то на той час буде покінчено з їхньою політикою», – заявив Шаріф 28 жовтня, коментуючи заборону влади проводити мітинги опозиції.

Тиск громадськості та опозиції на прем’єра Пакистану Наваза Шаріфа посилився після того, як членів його родини назвали власниками офшорних банківських рахунків в рамках вивчення документів панамської юридичної компанії Mossack Fonseca.

Шаріф, який втретє займає посаду прем'єр-міністра, пообіцяв довести, що він і його родина не причетні до антизаконних, корупційних дій.

Опозиційна партія Імрана Хана є серед п’яти позивачів до Верховного суду Пакистану щодо розслідування фактів, оприлюднених міжнародними журналістами-розслідувачами.

3 квітня Міжнародний консорціум журналістських розслідувань опублікував матеріал про корупцію у вищих ешелонах влади в декількох країнах світу. Автори розслідування стверджують, що панамська юридична компанія Mossack Fonseca допомагала деяким своїм клієнтам відмивати гроші, ухилятися від сплати податків і обходити різні санкції.

XS
SM
MD
LG