Доступність посилання

ТОП новини

У Таджикистані офіційно розпочалось будівництво греблі ГЕС


Президент Таджикистану Емомалі Рахмон на церемонії початку будівництва греблі Рогунської ГЕС, 29 жовтня 2016 року
Президент Таджикистану Емомалі Рахмон на церемонії початку будівництва греблі Рогунської ГЕС, 29 жовтня 2016 року

У суботу влада Таджикистану дала офіційний старт будівництву греблі Рогунської ГЕС з виробництва гідроелектроенергії в країні, яка регулярно відчуває перебої з електрикою. Сталося це також наступного дня після того, як через несправність на найбільшій ГЕС країни майже три години в країні не було електрики.

На офіційній церемонії з будівництва Рогунської греблі був присутній президент країни Емомалі Рахмон, який відзначив важливість для країни цього проекту і запевнив країни-сусіди, що вони не залишаться без води через будівництво ГЕС.

Влада Таджикистану каже, що Рогунська гребля зможе забезпечити електрикою всю країну, і навіть частину Афганістану і Пакистану дешевою електроенергією. Водночас Узбекистан висловив стурбованість, що гребля призведе до скорочення водних ресурсів для його бавовняних полів.

Влітку цього року уряд Таджикистану підписав з італійською компанією угоду про будівництво Рогунської ГЕС на суму 3,9 мільярда доларів. Тільки на будівництво греблі водосховища знадобиться близько 2 мільярдів доларів. Очікується, що гребля Рогунської ГЕС висотою 335 метрів буде однією з найвищих в світі.

XS
SM
MD
LG