Доступність посилання

ТОП новини

З угоди про євроасоціацію з Україною ніхто в ЄС не вийде, бо це скандал – Палій


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Можливе рішення уряду Нідерландів 31 жовтня запропонувати парламенту відмовитися від ратифікації угоди про асоціацію між Україною та ЄС не стане критичним для Києва. Про це заявив в інтерв’ю Радіо Свобода політичний експерт Олександр Палій. З угоди про євроасоціацію з Україною ніхто не вийде. Але деякі країни ЄС можуть почати наступного року скасовувати частково санкції проти Росії, прогнозує експерт. Так станеться лише, якщо на виборах переможуть лояльні Путіну політики, додав Палій. Прем’єр Нідерландів Марк Рютте зазначив, що в уряду не буде іншого виходу, ніж відмовитися від підтримки угоди про асоціацію Україна-ЄС, якщо до понеділка провідні партії не дійдуть згоди. Труднощі виникли після того, як у квітні нинішнього року більшість учасників дорадчого референдуму в Нідерландах виступила проти угоди.

Оптимальним було б, якби Нідерланди просто самоусунулися від виконання політичної частини
Олександр Палій

– Навіть якщо з боку Нідерландів буде якесь нератифікаційне рішення, то основна для нас угода – це економічний розділ Угоди про асоціацію між Україною і ЄС, який передбачає, серед іншого, зону вільної торгівлі між ними, що продовжить діяти. А з політичною частиною угоди про асоціацію з ЄС, звичайно, виникають проблеми. Оптимальним було б, якби Нідерланди просто самоусунулися від виконання політичної частини. Вони могли б, наприклад, сказати, що ця політична частина на Нідерланди не поширюється. Політична частина є більше декларативною. І тому, навіть якщо одні Нідерланди не зможуть працювати, то для нас це не становитиме проблеми. А для Нідерландів це особливо важливо, бо вони є потерпілою стороною від російської агресії в Україні (йдеться про збитий на Донбасі пасажирський літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що здійснював рейс MH17 Амстердам-Куала-Лумпур. Загинули всі 298 людей на борту, серед них 192 громадяни Нідерландів – ред.).

Олександр Палій
Олександр Палій

– А інші держави ЄС – набагато впливовіші, ніж Нідерланди – Німеччина, Франція, Британія (вона ж ще формально не вийшла з Євросоюзу), вони готові надалі дієво підтримувати Україну в її євроінтеграції? Чи в них інші проблеми – мігранти, той же Brexit, Сирія тощо?

– Сьогодні ми бачимо, що чільні держави Євросоюзу – Німеччина, Франція – активно задіяні у «нормандському форматі». І ми бачимо, що вони дуже добре сприяють безвізовому режиму Україна-ЄС. Ці держави в ключових для України питаннях безпеки, питаннях переміщення громадян займають достатньо проукраїнську позицію. Тому у нас до них немає великих запитань.

– Росія марно сподівається на послаблення санкцій Заходу?

Росія сьогодні не може сподіватися на скасування санкцій
Олександр Палій

– Зараз, після сирійського скандалу, після цих страшних бомбардувань Алеппо, інших сирійських міст і містечок, де росіяни вбили сотні-тисячі людей, звичайно, Росія сьогодні не може сподіватися на скасування санкцій. І росіяни фактично втратили сподівання говорити з нинішнім керівництвом Франції та Німеччини. Росіяни чекають на інше керівництво, розраховуючи, що демократичні держави мають такий вразливий механізм, як вибори. Вибори щоразу можуть змінити становище. І невдовзі буде низка виборів, починаючи з американських, які здатні серйозно змінити політичний ландшафт на користь Москви.

– Якщо справді у чільних державах ЄС вибори виграють політики, лояльні до Володимира Путіна, то євроінтеграцію України гальмуватимуть не лише у Нідерландах?

– Я думаю, що з угоди про євроасоціацію з Україною ніхто не вийде, тому що це скандал. Вони просто можуть почати порціями скасовувати у майбутньому санкції проти Росії. І, звичайно, це було б для нас дуже неприємно. Європейці, які підтримують зняття з Росії санкцій, схожі на тих людей, що годують крокодилів у сподіванні, що ці плазуни з’їдять їх останніми.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG