Доступність посилання

ТОП новини

ВАСУ визнав правомірність перейменування Орджонікідзе на Покров


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Вищий адміністративний суд України визнав законним перейменування міста Орджонікідзе на Покров. Рішення суду ухвалене за позовною заявою громадського активіста, голови громадської організації «Майдан – Орджонікідзе» Станіслава Каширного, який намагався оскаржити рішення Верховної Ради про перейменування міста на Покров.

«Вищий адміністративний суд України відмовив у задоволенні позову і залишив зазначену постанову Верховної Ради в частині перейменування міста Орджонікідзе без змін», – повідомили в суді.

Водночас позивач, який обстоював інший варіант назви міста – «Великий Луг», зазначає, що звертатиметься до Європейського суду з прав людини.

«Я не поступлюсь, і, якщо треба буде, доведу справу й до Європейського суду з прав людини. Мені здається, цей процес буде показовим для української судової системи», – сказав Радіо Свобода Станіслав Каширний.

За його словами, рішення Верховної Ради про перейменування міста було ухвалене необґрунтовано – на підставі одного лише листа секретаря міської ради до парламенту з проханням перейменувати місто на Покров, бо цю «назву підтримують більшість жителів». За даними Каширного, у місті не проводилось громадських слухань, щоб дізнатися думку жителів. Водночас у міській раді заявляють, що громадське обговорення нової назви міста було.

Влітку 2016 року Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд задовольнив позовну заяву громадського активіста Станіслава Каширного щодо неправомірності підготовки документів на перейменування Орджонікідзе на Покров. Згідно з рішенням суду, тоді були визнані неправомірними дії секретаря Оржонікідзевської міської ради Анатолія Пастуха під час підготовки і направлення листа-пропозиції щодо перейменування міста до органів вищої державної влади.

Раніше в Орджонікідзевській міській раді Радіо Свобода підтвердили наявність листа з пропозицією «Покров», підписаного секретарем міськради Анатолієм Пастухом до Українського інституту національної пам’яті й профільного комітету Верховної Ради.

«Щодо назви Покров, то оскільки вона отримала чималу підтримку мешканців міста та на виконання листа Українського інституту національної пам’яті від 8 грудня 2015 року секретарем міської ради було направлено листа-пропозицію щодо перейменування Орджонікідзе в Покров до Інституту і Верховної Ради України», – йдеться у відповіді на запит Радіо Свобода.

2 квітня 2016 року набула чинності постанова №1037-VIII «Про перейменування окремих населених пунктів» Верховної Ради України, за якою місто Орджонікідзе отримало назву «Покров» – за назвою Покровських копалень марганцевих руд, відкритих поблизу понад 100 років тому. У міста, яке виникло лише 60 років тому, не було історичної назви, відтак виникла проблема із новим найменням. У місті були десятки пропозицій, зокрема Великий Луг, Січеслав, Пекторальськ.

XS
SM
MD
LG