Доступність посилання

ТОП новини

У Києві активісти закликали Москву припинити політичні переслідування українських журналістів


Учасники акції біля посольства Росії в Києві, 2 листопада 2016 року
Учасники акції біля посольства Росії в Києві, 2 листопада 2016 року

У Києві активісти і представники ЗМІ пікетували посольство Росії з вимогою припинити політичні переслідування українських журналістів російською владою.

Як повідомляє проект Радіо Свобода, сайт Крим.Реалії, акція приурочена до міжнародного дня ООН припинення безкарності за злочини проти журналістів.

У рамках пікету відбулася акція-перфоменс, під час якої активісти продемонстрували, як в Росії і анексованому Криму «фабрикують шиті білими нитками» кримінальні провадження стосовно українських журналістів. Активісти зазначили, що, серед тих, хто піддається репресіям, були названі позаштатний автор Радіо Свобода Микола Семена, журналіст видання «Укрінформ» Роман Сущенко, а також кримські журналісти Анна Андрієвська і Андрій Клименко.

Активісти вимагають від російської влади звільнити Романа Сущенка і закрити кримінальні провадження щодо Миколи Семени та інших кримських журналістів.

«Доля цих кримінальних справ лежить не в правовій, а політичній площині. Ці справи були порушені з політичних мотивів і тому припинення переслідувань журналістів залежить від політичного рішення кремлівської влади», – заявила координатор Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Після анексії Криму російські спецслужби порушили низку кримінальних справ за фактами публікацій в ЗМІ. Авторів цих публікацій – кримських журналістів – звинувачують у сепаратизмі.

30 вересня в Москві був затриманий український журналіст, кореспондент агентства «Укрінформ» у Франції Роман Сущенко, який прибув до Росії, щоб відвідати родичів. Федеральна служба безпеки Росії звинуватила його в шпигунстві і заявила, що він є «співробітником Головного розвідувального управління Міністерства оборони України».

Міністерство оборони України категорично відкинуло заяви про причетність журналіста до відомства і до військової розвідки. Сам Роман Сущенко провини не визнає. Суд арештував Сущенка на два місяці.

У жовтні президент України Петро Порошенко після закінчення зустрічі в «нормандському форматі» в Берліні заявив, що у перебігу переговорів ішлося і про українських заручників, що перебувають і на окупованій території, і на території Росії, зокрема, і про затриманого в Москві журналіста Романа Сущенка.

У Кремлі згодом заявили, що «така постановка питання не є прийнятною, не є доречною». У Москві стверджують, що «йдеться тільки про осіб, яких тримають на території Донбасу».

XS
SM
MD
LG