Доступність посилання

ТОП новини

Йованович: США поки що не планують приєднуватися до «нормандського формату»


Марі Йованович
Марі Йованович

США поки що не збираються приєднуватися до зустрічей у чотиристоронньому форматі лідерів Німеччини, Франції, України і Росії («нормандського формату») для вирішення конфлікту на сході України. Про це в ефірі Радіо Свобода заявила посол США в Україні Марі Йованович.

Водночас посол наголосила, що США є активними у підтримці України на дипломатичному фронті.

«Не думаю, що наразі є плани про приєднання США до «нормандського формату». Але це не значить, що США не є активними в дипломатичному плані. Ми співпрацюємо з Україною, маємо консультації з Францією і Німеччиною. Періодично ми також маємо зустрічі з росіянами, щоб побачити, чи є шляхи для конструктивного поступу в цьому процесі. Такою є наша підтримка «нормандської четвірки», – зазначила Марі Йованович.

На питання, чому США не приєднуються до жодного з форматів переговорів щодо Донбасу – ані до «нормандського», ані до «мінського», Марі Йованович відповіла: «Я думаю, ми підтримуємо Україну іншими способами і є дуже активними в цій підтримці. Ми перебуваємо на постійному контакті з українською владою, аналогічно – з нашими партнерами у Франції й Німеччині».

У кінці жовтня президент Росії Володимир Путін заявив, що не проти залучити до «нормандського формату» США.

До «нормандського формату» переговорів про врегулювання конфлікту на сході України входить чотири країни – Франція, Німеччина, Україна і Росія.

Остання зустріч «нормандської четвірки» відбулася 19 жовтня у Берліні.

XS
SM
MD
LG