Доступність посилання

ТОП новини

Активісти закликають Раду відхилити законопроект щодо е-декларацій антикорупіонерів


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Представники міжнародної організації Transparency International Україна й антикорупційної групи «Реанімаційний пакет реформ» закликають народних депутатів відхилити законопроект №5318, який, серед іншого, пропонує антикорупційним активістам подавати електронні декларації і створювати перелік антикорупційних громадських об’єднань.

В заяві вказується, що документ, на думку активістів, створює серйозні загрози для діяльності громадських організацій.

«Антикорупційна спільнота розглядає це як сплановану атаку проти активістів, які контролюють владу та підштовхують її до активних дій в сфері антикорупції. Законопроект Дерев’янка воскрешає ідею «диктаторських законів 16 січня 2014 року» щодо реєстру «іноземних агентів» – організацій, які борються з корупцією та використовують кошти міжнародної технічної допомоги», – зауважують активісти.

Представники Transparency International Україна й «Реанімаційного пакету реформ» вважають законопроект №5318 спробою «продовжити політику Януковича щодо придушення громадського сектору».

«Його норми торкнуться широкого спектру громадських організацій, які долають корупційні прояви в усіх сферах діяльності держави, це неодмінно призведе до безкарності можновладців та розквіту корупції», – додають вони.

Водночас антикорупційні організації підтримують роботу у «напрямку посилення прозорості фінансування громадського сектору, а також сприятимуть розробці зважених пропозицій щодо підзвітності в цій сфері».

28 жовтня народний депутат Юрій Дерев’янко, який входить до комітету з питань запобігання і протидії корупції, зареєстрував законопроект № 5318. 1 листопада документ надали на ознайомлення, він вже є в порядку денному Ради на 3 листопада. Автор законопроекту пропонує, щоб вимоги закону «Про запобігання корупції» поширювалися і на фізичних осіб, які отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні проектів міжнародної допомоги у сфері протидії корупції, а також на членів громадських рад при антикорупційнихорганах.

Крім того, законопроект передбачає створення переліку громадських об’єднань, які здійснюють діяльність з протидії корупції, цей список має формувати Національне агентство з питань запобігання корупції та оприлюднюватищороку не пізніше 31 грудня.

В ніч на 31 жовтня завершився перший етап подання електронних декларацій за 2015 рік для суб’єктів декларування, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище – президент, прем’єр, члени уряду, депутати, судді, правоохоронці. За даними сайту Єдиного державного реєстру декларацій, документи подали на час завершення першого етапу понад 118 тисяч осіб.

XS
SM
MD
LG