Доступність посилання

ТОП новини

Посли країн G7 відзначають високий рівень виконання е-декларування серед високопосадовців – заява


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Посли країн «Групи семи» (G7) вітають завершення першого етапу електронного декларування і відзначають високий рівень виконання цієї процедури серед високопосадовців.

«Це є важливим етапом на шляху до збільшення прозорості та підзвітності серед державних посадових осіб. Ми визнаємо і високо цінуємо загальне дотримання процедури всім урядом, незважаючи на технічні збої, які на початковому етапі ускладнювали процес. Високий рівень виконання серед посадових осіб високого рівня свідчить про те, що система функціонує належним чином і буде служити надійним джерелом даних для правоохоронних органів», – йдеться у заяві послів, оприлюдненій посольством Японії.

Дипломати зауважують, що в перспективі вкрай важливо, щоб українська влада продовжувала забезпечувати «стійкість та незалежність системи за допомогою зовнішньої перевірки й шляхом підтримки антикорупційного законодавства».

«Це означає наявність у Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) спроможності, ресурсів та незалежності для перевірки даних декларацій належним чином і управління системою електронного декларування активів», – зазначається у заяві.

Також, наголошують посли країн «Групи семи», Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура мають в повній мірі мати повноваження, персонал і фінансування для того, щоб повною мірою розслідувати і переслідувати в судовому порядку у корупційних справах.

В ніч на 31 жовтня завершився перший етап подання електронних декларацій за 2015 рік для суб’єктів декларування, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище – президент, прем’єр, члени уряду, депутати, судді, правоохоронці. За даними сайту Єдиного державного реєстру декларацій, документи подали на час завершення першого етапу понад 118 тисяч осіб.

У вересні систему електронного декларування вдалося запустити із двотижневою затримкою та з другої спроби. Після запуску НАЗК кілька разів відновлювало роботу реєстру.

Система електронного декларування статків високопосадовцями є однією з вимог закону «Про запобігання корупції».

XS
SM
MD
LG