Доступність посилання

ТОП новини

Лутковська і Москалькова обговорюють можливість відвідин СІЗО в Криму – офіс омбудсмена


Валерія Лутковська та Тетяна Москалькова, архівне фото
Валерія Лутковська та Тетяна Москалькова, архівне фото

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська продовжує переговори з своєю російською колегою Тетяною Москальковою про відвідування слідчих ізоляторів і пенітенціарних установ в анексованому Криму, на даний час остаточне рішення російської сторони не ухвалено. Про це проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії повідомили в офісі українського омбудсмена.

«Рішення ускладнюється тим, що багатьох громадян України, які під час окупації перебували в місцях позбавлення волі в АР Крим, примусово прийнято до громадянства Росії. Що, з точки зору законодавства Росії, виключає можливість відвідування їх посадовими особами України», – пояснив представник офісу українського омбудсмена Михайло Чаплига.

Він також повідомив, що Лутковська готова виїхати в Крим одразу ж після отримання позитивної відповіді від російської колеги.

У серпні офіс українського омбудсмена повідомляв про можливість відвідати СІЗО в Сімферополі з метою моніторингу умов утримання ув’язнених.

У травні цього року Уповноважений прав людини в Росії Тетяна Москалькова в ході робочої поїздки в анексований Крим відвідала СІЗО в Сімферополі. Москалькова тоді заявила, що кримінально-виконавча система на півострові «повністю зруйнована».

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG