Доступність посилання

ТОП новини

​Путін розповів про Київського князя Володимира як засновника «держави Російської»


Пам'ятник князю Володимиру на Боровицькій площі напередодні відкриття. Москва, 2 листопада 2016 року
Пам'ятник князю Володимиру на Боровицькій площі напередодні відкриття. Москва, 2 листопада 2016 року

У Москві поблизу Кремля 4 листопада відкрили пам’ятник Київському князю Володимиру. Церемонія пройшла за участі президента Росії Володимира Путіна і патріарха Московського Кирила. Зведення пам’ятника затягнулося на кілька років через вибір місця. Були проведені навіть голосування. Однак і зараз не всі залишилися задоволені.

У Росії 4 листопада відзначають державне свято – День народної єдності. Досч більшість громадян цієї країни не дуже розуміє суть цього свята, оскільки мова йде про давні історичні події. Так само мало росіяни знають про Київського князя Володимира, пам’ятник якому поставили біля стін Кремля. Сучасні російські історики приписали Київському князю – тезці нинішнього їхнього президента – всі можливі заслуги. Про що сам Володимир Путін і розповів на відкритті пам’ятника.

«Новий пам’ятник – данина поваги нашому видатному предкові. Особливо шанованому святому, державному діячеві та воїну, духовному засновнику держави Російської.

Князь Володимир назавжди увійшов в історію як збирач і захисник російських земель
Володимир Путін

Князь Володимир назавжди увійшов в історію як збирач і захисник російських земель, як далекоглядний політик, що створив основи сильної єдиної централізованої держави, який об’єднав у результаті в одну величезну сім’ю рівні між собою народи, мови, культури і релігії», – заявив Путін.

З боку від Кремля

Пам’ятник князю Володимиру планували відкрити в Москві ще рік тому. Однак його установка на Воробйових горах біля Московського державного університету спричинила шквал протесту не тільки москвичів, а й місцевих депутатів. Потім було два голосування, після чого місцем встановлення пам’ятника вибрали Боровицьку площу. Захисники міста і раніше говорили про те, що новий пам’ятник руйнує архітектурну цілісність центру Москви. Але їхні аргументи так і не були почуті.

Координатор руху «Архнадзор» Рустам Рахматуллін каже, що тепер побачити всю красу Будинку Пашкова можна лише з обмеженої кількості ракурсів.

Наш головний аргумент – це несумісність пам’ятника з будинком Пашкова і його погана сумісність із Кремлем
Рустам Рахматуллін

«Наш головний аргумент – це несумісність пам’ятника з будинком Пашкова і його погана сумісність із Кремлем. Єдина інстанція, яка тут підключилася, це ЮНЕСКО. Але потрібно розуміти, що вони дивилися тільки в бік Кремля. Це було навмисно так. Тому що Будинок Пашкова не є об’єктом всесвітньої спадщини, що несправедливо. Ми втратили значну кількість ракурсів цього шедевру і тепер пересічний твір перетворив світовий шедевр у свою бічну кулісу», – зауважив експерт.

Питання до пам’ятника є не тільки з приводу місця його установки, а й художніх якостей. Однак святість персонажа і те велике суспільно-політичне значення, яке надається появі пам’ятника Київському князеві Володимиру на державному рівні, автоматично відсуває всі ці питання на другий план.

Пам’ятник Київському князеві Володимиру на схилах Дніпра в столиці України був встановлений в 1853 році. Але на тлі конфлікту з Україною російській владі це здалося несправедливим.

Пам'ятник князю Володимиру у Києві
Пам'ятник князю Володимиру у Києві

Князь Володимир із роду Рюриковичів правив у Києві наприкінці X–початку XI століть. Його гербом, як й інших князів Рюриковичів та Київської Русі, був тризуб. А перша писемна згадка про Москву датована 1147 роком

Князь Володимир на старовинних монетах
Князь Володимир на старовинних монетах

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG