Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: «Вкрадений князь» і «золото Пшонки»


Малюнок, поширений у соціальних мережах
Малюнок, поширений у соціальних мережах

Доброго Вам суботнього ранку!

Давно ми нічого не чули про Віктора Пшонку, чи не так? А він, виявляється, непогано себе почуває після втечі. І в тому, в чому родина Пшонки точно собі не зрадила – у своїй пристрасті до золота. Журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та каналу «UA:Перший», виявили сліди колишнього генерального прокурора в анексованому Криму, знайшовши там його діючий ювелірний бізнес, який родина Пшонки перевезла з материкової України. Обов’язково подивіться.

Київський князь у Москві

У Росії поруч із Кремлем помпезно відкрили пам'ятник Київському князю Володимиру, а також відзначили День народної єдності (ось відео). У церемонії відкриття взяли участь президент Росії Володимир Путін, патріарх РПЦ Кирило та інші російські політичні й релігійні діячі. Путін назвав князя «збирачем і захисником земель, далекоглядним політиком». А от про те, що князь – київський ніхто з присутніх жодного разу не згадав. «Князь побачив місто, в якому ніколи не був і народ, який ніколи не хрестив», – відреагували українці у соцмережах.

Поки тривало відкриття пам'ятника, вулицями російської столиці пройшли два марші. На одному Путіна критикували, на іншому – обожнювали.

Небезпека поруч

Пам’ятники пам’ятниками, а дестабілізація України за розкладом. Тривожні дані оприлюднила Служба безпеки України. В її розпорядженні з’явились матеріали про плани Росії з дестабілізації ситуації в 10-15 регіонах України в листопаді. Наразі за цим напрямком ведеться слідство, й іншу інформацію відомство повідомити не може.

Одним із регіонів, де тривають спроби із дестабілізації, є південь України. Так, деякі ЗМІ повідомили буцімто Одеса вимагає від президента Петра Порошенка надати Донбасу особливий статус. Таке звернення начебто відправили депутати Одеської міськради. Самі ж депутати групи «Порто-франко» таку інформацію заперечують, а фото із «засідання» – це світлини піврічної давності, кажуть вони.

Ще одне повідомлення змусило здригнутись мешканців Київщини. У підземному бункері на території дачного поселення у Бориспільському районі правоохоронці виявили підземне сховище з великим арсеналом зброї та боєприпасів. «Під час обшуку правоохоронці виявили 60 предметів, зовні схожих на ракети до установок «Град», 2 предмети схожі на знаряддя до БМП (бойової машини піхоти), 4 предмети схожі на боєприпаси до ПЗРК (переносного зенітно-ракетного комплексу), близько 200 одиниць зброї схожих на протитанкові міни, СПГ (станковий протитанковий гранатомет), РПГ (ручний протитанковий гранатомет) та бронебійні снаряди. Також у приміщенні виявлено бронетранспортер», – йдеться у повідомленні столичної прокуратури.

Читаєте і дивуєтесь, чому нічого досі не знайшли про електронне декларування? А без нього справді ніяк.

Депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко звернувся до Національного агентства із запобігання корупції щодо перевірки декларації Петра Порошенка. Запит стосується можливого ухилення президента України від декларування коштовних творів мистецтва та об’єктів нерухомості в Іспанії та незаконного заволодіння групою осіб Житомирською кондитерською фабрикою. Пильнуємо за відповіддю НАЗК.

Якщо ви ще не підписані на Радіо Свобода Daily, то зараз саме час це зробити – і читати далі.

«ФБР – це Трампляндія»

У ФБР буцімто існує потужна група підтримки Дональда Трампа, яка і підштовхнула директора ФБР Джеймса Комі поновити розслідування у справі використання Гілларі Клінтон приватного імейлу на посаді державного секретаря США у порушення норм державної служби. «ФБР – це Трампляндія: антипатія агентів до Клінтон вийшла назовні у формі численних витоків інформації про роботу відомства, яка стосується виборів», – йдеться у матеріалі поважного британського видання Guardian. «Голос Америки» детально розповідає, що й до чого в цій заплутаній історії.

Ми ж до цього додамо цікаве відео-роз’яснення нюансів виборчої системи у США. Адже, коли 8 листопада американці підуть на виборчі дільниці, щоб проголосувати за наступного президента США, вони не будуть безпосередньо визначати, який кандидат оселиться у Білому домі. Щоб виграти вибори кандидату потрібна проста більшість в Електоральному коледжі.

На завершення огляду кілька приємних новин:

– ЮНЕСКО може внести козацькі пісні до переліку нематеріальної спадщини.

– Україна і Албанія підписали угоду про скасування віз.

– Львів’янка Каріна Айрапетян стала чемпіонкою світу з карате для людей з інвалідністю (пара-карате). Дев’ять років 24-річна дівчина пересувається в інвалідному візку, але це не завадило їй тренуватись і досягти перемоги.

Тепер ви добре поінформовані і можете з легкістю відпочивати.

Ваше Радіо Свобода Daily бажає Вам гарних вихідних і прощається до понеділка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG