Доступність посилання

ТОП новини

Проросійська опозиція Чорногорії назвала сфабрикованими заяви про замах росіян на прем’єра


Милутин Джуканович, лідер проросійського опозиційного «Демократичного фронту» і однофамілець прем’єра Мила Джукановича, архівне фото
Милутин Джуканович, лідер проросійського опозиційного «Демократичного фронту» і однофамілець прем’єра Мила Джукановича, архівне фото

У Чорногорії переважно проросійські опозиційні партії відкинули як сфабриковані заяви чільного прокурора країни про замах на прозахідного прем’єр-міністра Мила Джукановича, який планували в жовтні «російські націоналісти» через його зусилля для вступу країни до НАТО.

Як заявив балканській службі Радіо Вільна Європа Милутин Джуканович, однофамілець прем’єра і лідер опозиційного «Демократичного фронту», «очевидно, що спеціальний прокурор став прислужником Демократичної партії соціалістів» – нині владної в Чорногорії прозахідної партії прем’єра.

«Демократичний фронт» – одна з провідних проросійських партій Чорногорії, які всі разом відмовилися брати участь у роботі новообраного в середині жовтня парламенту, в якому відносну більшість здобула Демократична партія соціалістів. Ці партії стверджують, що повідомлення влади в день виборів про арешт попереднього дня 20 членів групи сербських змовників вплинуло на результати цих виборів.

У неділю головний спеціальний прокурор Чорногорії Миливоє Катнич повідомив про викриття іншої змови, цього разу з боку неуточнених «націоналістів із Росії». За його словами, двоє цих «російських націоналістів» намагалися найняти професійного снайпера, щоб убити прем’єр-міністра Чорногорії під час виборів і тим допомогти прийти до влади у країні так само неуточненій опозиційній партії.

Як уточнив спецпрокурор, немає ніяких доказів, що могли б свідчити про причетність до замаху влади Росії.

У Кремлі у відповідь теж заявили, що категорично заперечують можливість «офіційної причетності» Москви до ймовірного замаху.

Через відсутність будь-яких інших подробиць коментатори припускають, що замах був можливий, але так само можлива і спроба влади Чорногорії такими заявами дискредитувати проросійську опозицію і схилити її до відходу від проросійського курсу і співпраці з прозахідною партією прем’єра в новому уряді.

XS
SM
MD
LG