Доступність посилання

ТОП новини

Москва не дозволить дипломатам США спостерігати за виборами в Росії


Марія Захарова
Марія Захарова

Російське Міністерство закордонних справ направило в американське посольство в Москві ноту, в якій оголосило небажаною присутність дипломатів зі США на всіх майбутніх виборах у Росії.

Як заявив заступник голови МЗС Росії Сергій Рябков, заборона стала відповіддю на обмеження доступу російських дипломатів на виборчі дільниці у США, яке Москва вважає неприйнятним.

Напередодні офіційний представник російського зовнішньополітичного відомства Марія Захарова заявила на своїй сторінці у Facebook, що Вашингтон, за її словами, заборонив співробітникам посольства Росії «наближатися до виборчих дільниць» на виборах президента США. За її твердженням, ФБР чинить «прямий тиск» на російських дипломатів з метою не допустити їх до виборчих дільниць. Один із випадків стався в Х’юстоні, коли агенти ФБР блокували машину співробітника генконсульства Росії, написала Захарова.

У Вашингтоні російський запит про направлення представників для спостереження за перебігом президентських виборів у США назвали пропагандистським прийомом, зазначивши, що Москва відмовилася від можливості спостерігати за виборами за лінією ОБСЄ.

20 жовтня стало відомо, що кілька штатів США відмовили російським дипломатам у спостереженні за перебігом проведення президентських виборів на їхній території. Державний департамент США наголосив, що в їхній країні такі питання є виключною прерогативою влади штатів, і Вашингтон не втручався в ці рішення. Росіянам рекомендували приєднатися до міжнародної місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ. Однак у Центрвиборчкомі Росії назвали такий формат неприйнятним.

Президентські вибори у США відбуваються 8 листопада.

XS
SM
MD
LG