Доступність посилання

ТОП новини

Представництво НАТО в Україні: допомогу з реабілітації надали 110 військовим, пораненим на Донбасі


«Це вам не чізкейки їсти»: як НАТО допомагає пораненим українським військовим в реабілітації

У представництві НАТО в Україні заявляють, що у рамках програми за підтримки НАТО допомогу з реабілітації надали понад 110 військовослужбовцям, пораненим в зоні бойових дій на Донбасі, понад 1500 українських медичних експертів пройшли навчання.

Як заявив голова представництва НАТО в Україні Александр Вінніков, за допомогою трастового фонду з медичної реабілітації шести різним медичним закладам планують надати допомогу у медичному обладнанні.

«Трастовий фонд з медичної реабілітації є частиною пакету допомоги НАТО в Україні. Це підтримка і політична, і практична Україні, яка ще раз була висловлена на Варшавському саміті.Трастовий фонд з медичної реабілітації активно почав працювати із початку 2016 року. Провідною державою цього проекту є Болгарія, внески до фонду надали 10 країн, з яких три країни є партнерами НАТО, інші – члени альянсу», – пояснює голова представництва НАТО в Україні Александр Вінніков.

Також у рамках програми реабілітації четверо українських військових, які отримали важкі поранення на Донбасі, пробігли 10 кілометрів у 41-му марафоні морської піхоти США, забіг відбувся у Вашингтоні 30 жовтня.

Українську команду представили: Вадим Свириденко, Вадим Мазніченко, Дмитро Фесенко, Павло Степанов. Україна вперше за історію змагань взяла участь у марафоні. Четвірка була обрана з майже 60 кандидатів і до змагань напружено тренувалась в Києві. Самі військові наголошують, що не настільки важливий результат, а сам факт того, що їм вдалося це зробити.

Коштів з державного бюджету України на участь в марафоні не виділяли, зауважує Сергій Тріскач, голова «Української асоціації інвалідів АТО».

Реалізувати її вдалося завдяки фонду НАТО та громадськості, додає він.

За даними Віннікова, в Україні зараз діють 6 трастових фондів НАТО.Основна кількість трастових фондів була започаткована за результатами Уельського саміту 2014 року, ці трастові фонди створені для того, щоб допомогти Україні бути більш обороноздатною, вміти захищатися.

Від квітня 2014 року після російської анексії Криму на Донбасі почався збройний конфлікт. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати російські «добровольці».

XS
SM
MD
LG