Доступність посилання

ТОП новини

У США закінчилися вибори в кількох штатах, обирали не тільки президента


У Сполучених Штатах Америки закрилися виборчі дільниці в перших шести штатах на сході країни. О 19-й вечора за місцевим часом у вівторок (о 2-й ночі в середу за Києвом) завершилися вибори у штатах Джорджія, Південна Кароліна, Вірджинія, Вермонт, Кентуккі й Індіана.

У трьох із них, за повідомленнями, результати вже підбили: в Кентуккі й Індіані перед здобув кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп, у Вермонті – кандидат від Демократичної партії Гілларі Клінтон.

Пізніше завершилося голосування ще в низці штатів.

Таким чином, на цей час, за системою непрямих виборів президента у США, ці штати дали Трампові 19 голосів у так званій колегії виборників, а Клінтон 3 голоси. Для перемоги необхідно принаймні 270 голосів із загалом 538 виборників.

Дані з усіх вирішальних штатів іще попереду.

В останніх із великих за населенням штатів на заході США, за винятком Аляски, дільниці закриються о 20-й у вівторок за тамтешнім часом, або о 6-й ранку в середу за київським; Аляска вирішить долю своїх лише трьох голосів о 8-й ранку за Києвом.

Крім Клінтон, якій останні передвиборчі опитування віддавали перевагу в кілька відсотків, і Трампа, на посаду президента США в багатьох штатах балотуються ще двоє кандидатів, але вони не мають ніяких реальних шансів на обрання.

Крім президента (і віце-президента, що балотуються разом), у США у вівторок обирають також весь склад Палати представників (435 депутатів) і третину (точніше, цього року 34 зі 100) членів Сенату Конгресу; в деяких штатах відбуваються й інші виборчі заходи, на кшталт виборів губернаторів, місцевих референдумів тощо.

Нині обидві палати Конгресу контролюють республіканці за президента-демократа Барака Обами – такий стан триває протягом останніх шести років.

Але в Сенаті демократам досить здобути п’ять додаткових місць, що вважають цілком можливим, щоб отримати в цій палаті 51 голос і контроль над нею. При цьому саме Сенат вирішує долю призначень на важливі державні посади, кандидатів на які висуває президент США. Через це, зокрема, багато посад суддів, членів кабінету тощо, яких пропонував Барак Обама, лишаються не заповненими.

У Палаті представників переважання республіканців, на думку оглядачів, нині надто велике, щоб демократи змогли подолати його, але демократи можуть принаймні зменшити перевагу республіканців.

XS
SM
MD
LG