Доступність посилання

ТОП новини

Трамп може перебувати в полоні ілюзій щодо української влади – експерт


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Попередні результати виборів президента Сполучених Штатів і в американський Конгрес вже відомі. Сьогодні США є чи не головним союзником України як на зовнішньополітичній арені, так і в реформуванні всередині країни, у боротьбі з корупцією. На американську допомогу розраховує і українська армія, яка тільки починає реформування за стандартами НАТО. Експерти вважають, що Україна залишиться важливим напрямком в американській політиці, але дуже багато залежить від того, хто буде стояти поряд із новим президентом, і чи не залишиться в істеблішменті представників попередньої адміністрації.

На думку політолога Віктора Небоженка, Україна все одно залишиться в пріоритеті політики Сполучених штатів. Персона президента не настільки важлива, вважає експерт.

Росія залишається головним фактором міжнародної дестабілізації
Віктор Небоженко

«Хто би не переміг, Клінтон або Трамп, змін в політиці США щодо України не буде. Справа не в персоналіях, а в тому, що Росія залишається головним фактором міжнародної дестабілізації. А Україна воює з нею і тому залишається одним з головних форпостів європейської безпеки. Хто би не став президентом, йому доведеться працювати із цим», – говорить політолог.

На його думку Україні все одно доведеться боротися із власними проблемами власноруч, наголосив Небоженко. Втім кандидат від «демократів» був би більш рішучим у спілкуванні із ними.

«Якщо Клінтон переможе, буде більш вимогливою до наших можновладців. Я не заздрю ані нашому президенту, ані уряду, ані парламенту. Клінтон краще знає як повільно в нас все може відбуватися, тоді як Трамп може перебувати під владою ілюзій і заявити – ну давайте почекаємо 2-3 роки, може в них щось вдасться», – заявив Небоженко.

Деякі українські експерти вважають, що при Клинтон світ побачить продовження політики Барака Обами, але більш рішуче. Так вважає експерт «Українського інституту майбутнього» Надія Коваль.

Саме в питаннях України і Сирії Клінтон має більш жорстку позицію, ніж нинішній президент Америки
Надія Коваль

«Сама можливість розгляду надання летальної зброї не буде при Клінтон такою неймовірною, це питання як мінімум може розглядатися. Саме в питаннях України і Сирії Клінтон має більш жорстку позицію, ніж нинішній президент Америки. Якщо ми перейдемо до Дональда Трампа, тут робити прогнози важче – він непередбачуваний кандидат. Але його відрізняє від Клінтон те, що він не підтримує широке залучення США і НАТО по всьому світу. Але, по-перше, це не підтримує частина республіканців і, по-друге, Трамп може по декілька разів на день змінити свою позицію», – заявила експерт.

Вона втім наголосила, що рішуча допомога Україні з боку Клинтон можлива, лише якщо загостриться військова ситуація на фронті.

«У Клінтон захисна кампанія, вона буде намагатися утримати ту позицію, яку США має в світі. Тоді як президентство Трампа може принести багато сюрпризів», – заявила Коваль.

За словами американського військового експерта доктора Філіпа Карбера, який неодноразово приїжджав і продовжує приїжджати в Україну, дуже важливою є роль виборів в Конгрес – якщо республіканці збережуть більшість в обох палатах, це буде корисно для України. Щодо кандидатів, то все може змінитися, говорить експерт, треба дивитися на те, хто очолить такі відомства як міністерство оборони і державний департамент. Про це він заявив в коментарі Радіо Свобода.

Трамп робив заяви стосовно України, говорив, що треба припинити їй допомагати і домовлятися із Путіним
Філіп Карбер

«Трамп робив заяви стосовно України, говорив, що треба припинити їй допомагати і домовлятися із Путіним. Невідомо, чи говорив він всерйоз, але люди зрозуміли саме так. Серед його оточення є прихильники допомоги України, які сподіваються, що зможуть вплинути на ситуацію. Я думаю, що Трамп не є ідіотом і коли спробує домовитися із Путіним, коли отримає від розвідки повну інформацію про нього, то зрозуміє, що той є джерелом нестабільності. Клінтон, з іншого боку, є більш рішучою ніж Обама, а останні зусилля Росії проти неї вона сприйматиме як особисту образу. В її оточенні кажуть, що вона буде підтримувати Україну. Але є проблема із старими кадрами з адміністрації Обами, які можуть залишитися у владі. Ці люди піклуватимуться не про те, що вигідно Україні і Сполученим штатам, а про політкоректність, про те, щоб не провокувати Путіна, і про інші нібито раціональні речі, які були притаманні політиці Барака Обами», – заявив Карбер.

Втім, головне, що змінилося – це відношення самих американських військових, говорить експерт. Вони більше не сприймають Росію як стратегічного партнера і розуміють, чому важливо підтримувати Україну.

Антикорупційна підтримка України з боку Сполучених Штатів залишиться на високому рівні, говорить голова парламентського комітету з іноземних справ Ганна Гопко.

Хто б не переміг, все одно Сполучені Штати Америки для забезпечення свого впливу змушені будуть реагувати на ті виклики, які є, займати лідерську позицію
Ганна Гопко

«Я думаю, що прагматичний інтерес США полягає в тому, щоб Україна стала успішною державою, відкритою для нових інвестицій. І без ефективної антикорупційної діяльності, це буде складно. Я дуже сподіваюсь, що президент України буде запрошений до Вашингтона. Хто б не переміг, все одно Сполучені Штати Америки для забезпечення свого впливу змушені будуть реагувати на ті виклики, які є, займати лідерську позицію, хоча ми чітко розуміємо, що можливі різні варіанти сценарію щодо стосунків зокрема з Росією», – заявила вона в коментарі Радіо Свобода.

Усі коментарі були записані до оголошення будь яких результатів виборів в Сполучених Штатах. Станом на зараз співвідношення становить 264-215 на користь Трампа. Для перемоги йому треба отримати всього 270 голосів з колегії виборців.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG