Доступність посилання

ТОП новини

Росія: в Петербурзі зняли з розгляду референдум про «міст Кадирова»


Одна з акцій протесту: на мості імені Ахмата Кадирова повісили слова одного з його відомих висловів: «Убивайте стільки росіян, скільки зможете», архівний відеокадр
Одна з акцій протесту: на мості імені Ахмата Кадирова повісили слова одного з його відомих висловів: «Убивайте стільки росіян, скільки зможете», архівний відеокадр

У Росії законодавчі збори міста Санкт-Петербурга, що є окремим регіоном країни, вилучили з порядку денного розгляд питання про референдум щодо присвоєння одному з мостів у місті імені колишнього президента російської республіки Чечні Ахмата Кадирова, повідомило міське інтернет-видання «Фонтанка».

Ініціатором кроку став один із депутатів від прокремлівської партії «Єдина Росія», а представникові опозиційної партії «Яблуко», яка ініціювала референдум, не дали слова, коли голосували проти внесення цього питання до порядку денного.

Це рішення збори ухвалили попри те, що раніше ініціативу референдуму врешті схвалила міська виборча комісія, яка перед тим двічі відхиляла її. Крім того, це питання затвердили й на раді фракцій законодавчих зборів міста.

Ініціативна група «Яблука» домагається референдуму щодо назви мосту, а також щодо того, чи має влада міста враховувати думку його мешканців, ухвалюючи такі рішення.

Із пропозицією назвати міст іменем Ахмата Кадирова виступив губернатор міста Георгій Полтавченко. Наприкінці травня цю ініціативу оформила своїм рішенням міська топонімічна комісія. Це рішення викликало значний суспільний резонанс. Понад сто тисяч мешканців міста підписали петицію проти цієї назви, в місті також відбулися кілька акцій протесту проти неї. Але в середині червня губернатор міста підписав постанову про присвоєння цієї назви.

Батько нинішнього прокремлівського голови російської республіки Чечні Рамзана Кадирова, перший президент Чечні у складі Росії Ахмат Кадиров ніколи не мав ніякого стосунку до Санкт-Петербурга. Він загинув унаслідок замаху на його життя потужним вибухом 2004 року. Перед тим, у 1990-х роках, він був одним із чільних діячів чеченського збройного руху за незалежність від Росії і разом із сином брав участь у боях проти російських військ у Чечні, але наприкінці 1990-х обидва перейшли на бік Росії. Серед методів правління Кадирових, і сина, і батька, на думку правозахисних організацій, значне місце займають тортури, страти, викрадення, залякування тощо.

XS
SM
MD
LG