Доступність посилання

ТОП новини

Спецпредставник ОБСЄ висловив сподівання на поступ у гуманітарних питаннях на переговорах у Мінську


Мартін Сайдік, архівне фото
Мартін Сайдік, архівне фото

Спеціальний представник Організації з безпеки і співпраці в Європі у Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік заявив, що сподівається на поступ в обговоренні гуманітарних питань.

Як сказав він у білоруському Мінську після завершення зустрічі групи і її робочих підгруп, він був радий констатувати, за його словами, «відчутне поліпшення клімату в обговоренні всіх гуманітарних питань».

За його словами, зокрема, координатор ОБСЄ Тоні Фріш повідомив про результати відвідин українських заручників і полонених на окупованих частинах Донбасу, з якими той зумів уперше зустрітися.

Також у перебігу дводенних зустрічей у Мінську у вівторок і середу обговорювали розведення сил на трьох пілотних дільницях лінії контакту і перспективи відкриття нових дільниць, і, крім того, перспективи розмінування на цих територіях.

А підгрупа з політичних питань, повідомив Сайдік, обговорювала можливості проведення місцевих виборів на окупованих частинах Донбасу і так звану «формулу Штайнмаєра».

Раніше міністр закордонних справ Німеччини, яка головує нині в ОБСЄ, і нинішній голова ОБСЄ Франк-Вальтер Штайнмаєр пропонував свою формулу, за якою закон про так званий «особливий статус» окупованих територій Донбасу (закон про особливий порядок місцевого самоврядування на них) мав би почати тимчасово діяти вже в день таких місцевих виборів там, а після звіту ОБСЄ про ці вибори вже й постійно.

Сам же український закон передбачає, що основна його частина почне діяти тільки з дня набуття повноважень органів місцевого самоврядування, обраних на таких виборах, що мають відбутися за низки умов.

XS
SM
MD
LG