Доступність посилання

ТОП новини

Тука: Україна готує позов проти Росії через видобуток копалин у Чорному морі


Самопідйомна плавуча бурова установка «Петро Годованець», архівне фото
Самопідйомна плавуча бурова установка «Петро Годованець», архівне фото

Заступник міністра України з питань тимчасово окупованих територій і тимчасово переміщених осіб Георгій Тука заявляє, що Київ готує позов до міжнародного суду проти Росії через видобуток корисних копалин у територіальних водах України.

«Нещодавній випадок з українським прикордонним катером, який був атакований російськими літаками – ми ініціювали цю акцію, щоб отримати факти. А саме – щоб довести факт незаконного, бандитського видобутку корисних копалин у територіальних водах України. Отримавши ці докази, Мін’юсту і МЗС готують позов проти Росії», – сказав він.

При цьому Тука не уточнив суму позову, але йдеться «про суму з дев’ятьма нулями».

Він також нагадав, що на окупованих територіях Криму залишилося багато державних предметів мистецтва і артефактів.

«На жаль, є інформація, що наше культурне надбання перекочовує на територію Росії», – сказав заступник міністра України з питань тимчасово окупованих територій.

«Нафтогаз України» і шість його дочірніх компаній ініціювали арбітражне провадження проти Росії і вимагають відшкодувати збитки, завдані захопленням активів групи в анексованому Москвою Криму. Українська компанія попередньо оцінила свої збитки в 2,6 мільярда доларів.

У 2014 році після анексії Криму бурові установки й інше майно української державної компанії «Чорноморнафтогаз» були захоплені Росією. Після цього «Нафтогаз України» втратив контроль над цим кримським підприємством. Після «націоналізації» підконтрольною Москві владою компанії «Чорноморнафтогаз» на півострові Україна перереєструвала компанію у Києві.

XS
SM
MD
LG