Доступність посилання

ТОП новини

Нові «українські диверсанти»: кого ФСБ затримала в окупованому Криму?


Представники ФСБ Росії 9 листопада повідомили про те, що в анексованому Севастополі нібито затримали «членів диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міністерства оборони України». Міністерство оборони України цю інформацію спростовує.

За повідомленням прес-служби російської ФСБ, «члени диверсійної групи» планували вчинення диверсійних акцій на об'єктах військової інфраструктури й життєзабезпечення Кримського півострова.

«У затриманих вилучили вибухові пристрої великої потужності, зброю і боєприпаси, засоби спеціального зв'язку й інші речові докази їхньої злочинної діяльності, зокрема карти-схеми об'єктів передбачуваних диверсій», ‒ зазначили в прес-службі ФСБ Росії.

У відомстві також повідомили, що наразі вирішується питання про обрання затриманим запобіжного заходу, оперативно-розшукові заходи і слідчі дії тривають.

Міноборони України: це фейк російських спецслужб

У Міністерстві оборони України інформацію про затримання «української диверсійної групи» назвали фейком.

«Цей черговий фейк російських спецслужб спрямований на приховування репресивних дій проти жителів (Кримського ‒ ред.) півострова, а також із метою дискредитації України в очах міжнародної громадськості», ‒ йдеться у повідомленні відомства.

Політаналітик чи терорист?

Українець Олексій Штибліков, який назвався братом одного із затриманих Дмитра Штиблікова, повідомив, що той не має відношення до українського оборонного відомства. Про це повідомляє «Дождь».

Дмитро Штибліков
Дмитро Штибліков

«За словами Олексія, Дмитро Штибліков працює аналітиком Центру сприяння вивчення геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону «Номос» у Севастополі. За інформацією з відкритих джерел, це українська неурядова аналітична організація, її офіс розташований в анексованому Севастополі», ‒ цитує брата одного із затриманих «Дождь».

Як стверджує Олексій Штибліков, його брата затримали вдень 9 листопада, «брат зателефонував йому із прокуратури».

У 2012-2013 роках Дмитро Штибліков був експертом Київського бюро Радіо Свобода. Він коментував ситуацію щодо переговорів України та Росії в питаннях розміщення Чорноморського флоту в Севастополі й «Харківського пакту Медведєва-Януковича».​

Екс-глава енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар підтвердив, що затримані Дмитро Штибліков і Олексій Бессарабов до 2014 року працювали військовими експертами в цій організації.

«Вони працювали безпосередньо в Севастополі над чорноморською проблематикою. Це відомі експерти. Якщо набрати в інтернеті, можна знайти їхні публікації й оцінки, коментарі. Це були публічні люди. У канон шпигунів і диверсантів це якось погано вписується», – сказав Михайло Гончар.

За його словами, робота експертного центру «Номос» була публічною і прозорою. Замовниками їхніх досліджень були, зокрема, Європейська комісія та фонд «Відродження». Гончар додав, що в публічних заходах «Номоса» нерідко брали участь представники Чорноморського Флоту Росії.

Також, як повідомляє видання, була затримана дружина Дмитра Штиблікова ‒ вона проходить у справі як свідок. «Вона не вийшла на роботу, її почали шукати, родичі застали момент обшуку в гаражі. Так нам стало відомо про затримання», ‒ розповів Олексій Штибліков «Дождю». Пізніше дружину затриманого відпустили, зазначають у виданні.

ФСБ Росії 10 серпня повідомила, що в ніч на 7 серпня в Криму затримали групу «українських диверсантів», які нібито готували теракти на півострові. Цьому передувало триденне блокування російськими прикордонниками підконтрольних їм кримських пунктів в'їзду й виїзду на адміністративному кордоні з окупованим півостровом.

Влада України назвала звинувачення Москви «провокацією» російських спецслужб.

12 серпня на сайті російського телеканалу РЕН-ТВ з'явилося відео допиту українця Євгена Панова, під час якого він зізнається у всьому, що йому інкримінує ФСБ. Пізніше правозахисники повідомили, що на тілі затриманого виявили сліди тортур.

Оригінал ‒ на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG