Доступність посилання

ТОП новини

Президентом Інтерполу вперше став чільний китайський поліцейський


Мен Хунвей виступає з промовою після обрання, 10 листопада 2016 року
Мен Хунвей виступає з промовою після обрання, 10 листопада 2016 року

Новим президентом Міжнародної організації кримінальної поліції (Інтерполу) став чільний представник поліції Китаю Мен Хунвей.

Він є заступником міністра громадської безпеки Китаю. Міністерство громадської безпеки в цій країні виконує функції поліції.

Його обрали на щорічних загальних зборах Інтерполу, що відбуваються на острові Балі в Індонезії. Він замінив дотеперішню керівницю Інтерполу, представницю Франції Мірей Баллестраззі.

Обрання представника Китаю викликало гостру критику активістів, які побоюються, що Пекін може використати Інтерпол для вистежування й арешту китайських дисидентів і біженців за кордоном. За словами правозахисників, Китай у минулому вже зловживав системою Інтерполу проти дисидентів, у першу чергу представників уйгурської меншини, серед якої в Китаї існує сепаратистський рух.

Схожі побоювання висловлюють і з приводу іншого обрання: віце-президентом Інтерполу нині обраний представник Росії, голова російського Національного центрального бюро Інтерполу в Москві генерал-майор Олександр Прокопчук.

За статутом Інтерполу, ця організація не може займатися пошуком обвинувачених чи підозрюваних за політичними мотивами й займається питаннями суто кримінальних злочинів. Через це, зокрема, Інтерпол зволікає чи й відмовляється оголошувати в розшук декого з колишніх українських посадовців, щодо яких має сумніви, чи не висуває до них Україна претензій із політичних міркувань.

XS
SM
MD
LG