Доступність посилання

ТОП новини

Представник ЄС пообіцяв відповідь щодо безвізового режиму найближчого тижня


Юґ Мінґареллі, архівне фото
Юґ Мінґареллі, архівне фото

Голова представництва Європейського союзу в Україні Юґ Мінґареллі запевнив, що в ЄС дадуть відповідь на питання, пов’язані з безвізовим режимом для українських громадян, протягом наступного тижня.

Як сказав він під час зустрічі з головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм, у Європейському парламенті «цілком готові підтримати ці рішення і мобілізовані повною мірою», повідомляє прес-служба Верховної Ради.

Він також висловив упевненість, що саміт Україна – ЄС, що має відбутися 24 листопада, «надасть відповідний поштовх», мовиться в повідомленні.

Так він відповів на слова голови парламенту, який висловив сподівання, що питання з безвізовим режимом буде вирішене ближчим часом.

Інший посадовець Євросоюзу, єврокомісар Йоганнес Ган, зі свого боку, заявив, що ЄС має «виконати власні зобов’язання» щодо безвізового режиму для України, найближчими тижнями.

У телефонній розмові з президентом України Петром Порошенком він нагадав, що Україна виконала всі критерії для цього, повідомила прес-служба голови держави.

У вівторок власний кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі повідомив, що наступний крок до безвізового режиму для України в Європейському союзі можливий наступного тижня: посли країн Євросоюзу можуть надати «зелене світло» для початку переговорів між Радою ЄС і Європейським парламентом про візову лібералізацію для України наступної середи, 16 листопада.

Саме наступного тижня, за даними Радіо Свобода, можливе досягнення домовленості про механізм припинення чинності безвізового режиму для громадян країн, що мають його, в разі, якщо ЄС вважатиме це за необхідне.

Але до досягнення цієї домовленості початок переговорів між Радою ЄС і Європарламентом про безвізовий режим для України, як і для Грузії й Косова, неможливий, дали знати у Брюсселі.

Для запровадження візової лібералізації для громадян України, тобто безвізового режиму для короткотермінових подорожей до країн «шенгену», ще необхідне формальне позитивне рішення з цього приводу Європейського парламенту і Ради ЄС за результатами переговорів між ними, на що очікують ближчим часом.

У Києві сподіваються, що ця домовленість буде ухвалена до 24 листопада, коли має відбутися саміт Україна – ЄС, у перебігу якого візова лібералізація для українських громадян є одним із головних питань. Відтак, як вважають, безвізовий режим зможе запрацювати від початку 2017 року чи принаймні в першій чверті наступного року.

XS
SM
MD
LG