Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко вибачився за інцидент із літаком «Белавіа» – Білорусь


Олександр Лукашенко (л), Петро Порошенко (п), архівне фото
Олександр Лукашенко (л), Петро Порошенко (п), архівне фото

Президент України Петро Порошенко в перебігу телефонної розмови з президентом Білорусі Олександром Лукашенком, серед іншого, вибачився за інцидент із літаком білоруської авіакомпанії «Белавіа» і повідомив його, що винні покарані, інформує прес-служба голови білоруської держави.

У перебігу розмови, що відбулася з ініціативи української сторони, обидва президенти обговорили двосторонні відносини, взаємну торгівлю, мирне вирішення конфлікту на сході України тощо і домовилися про особисту зустріч іще до кінця цього року, дату якої мають визначити міністерства закордонних справ двох країн, мовиться в повідомленні.

Зі свого боку, прес-служба президента України в короткому повідомленні про цю ж розмову нічого не згадала про інцидент із літаком чи про вибачення української сторони за нього. Так само в цьому повідомленні не згадано й про домовленість про особисту зустріч президентів.

21 жовтня білоруська авіакомпанія «Белавіа» повідомила, що її літак рейсу до Мінська з аеропорту «Жуляни» в Києві був змушений повернутися до Києва через одного з пасажирів, до якого мали претензії українські правоохоронці. При цьому, заявила компанія, диспетчер пригрозив, що «в разі, якщо літак не виконає команди, українська сторона підніме в повітря винищувачі». Авіакомпанія «Белавіа» має намір вимагати від українського державного підприємства «Украерорух», якому підпорядковані українські авіадиспетчери, відшкодувати витрати, пов’язані з поверненням літака до Києва, мовилося в повідомленні компанії.

МЗС Білорусі у зв’язку з цим викликало тимчасового повірника у справах України в Мінську і вручило йому ноту, в якій зазначило, що білоруська сторона очікує офіційних вибачень і вимагає відшкодування всіх фінансових витрат, викликаних діями української сторони.

В СБУ, яка дала вказівку повернути літак через імовірну «загрозу національній безпеці» з боку одного з пасажирів-іноземців, заявила, що ніяких вказівок щодо можливості підняти винищувачі не давала. Ця позиція СБУ не змінилася й після того, як у Білорусі оприлюднили, як стверджують, розшифровку розмови українських диспетчерів із екіпажем літака, в якій така погроза була. Припускають, що могло йтися про «самодіяльність» диспетчера за ситуації, коли до виходу літака з повітряного простору України лишалися лічені хвилини.

XS
SM
MD
LG