Доступність посилання

ТОП новини

НАБУ: детективи визначили підозрюваних у розслідуванні щодо «МАУ»


У Національному антикорупційному бюро України заявляють, що детективи визначили підозрюваних у розслідуванні щодо «МАУ».

Як повідомляє прес-служба відомства, детективи підготували і направили на погодження до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомлення про підозру колишньому керівнику Державіаслужби України, а також президенту та головному бухгалтеру приватної авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України».

Їх підозрюють у «привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем».

За даними НАБУ, впродовж 2014-2015 років керівництво «МАУ» за сприяння службових осіб Державіаслужби України протиправно заволоділо коштами Державного спеціалізованого фонду фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність та участь України у міжнародних авіаційних організаціях (Фонду) особливо великих розмірах.

У бюро уточнюють, що, зокрема, йдеться про збір, який всі авіакомпанії за законом сплачувати до фонду за перевезених пасажирів та вантажі, ці кошти «МАУ» стягувала з клієнтів з відповідним цільовим призначенням, але до фонду їх не перераховувала – з 2014 року сума цієї несплати сягнула 147 мільйонів гривень.

«За версією слідства, нарощуванню боргу сприяла лобістська діяльність з боку екс-керівника Державіаслужби в інтересах «МАУ». Ця особа, яка до призначення на державну службу працювала в «МАУ», затвердила наказ, який дозволив авіаперевізникам отримувати нові напрямки перевезень, незважаючи на наявність у них непогашених боргів перед фондом», – повідомляють у НАБУ.

У вересні у бюро заявили про завершення досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо керівника Державної авіаційної служби, відповідно до матеріалів розслідування, він з метою одержання неправомірної вигоди надав незаконні переваги приватному підприємству «Авіакомпанія «Міжнародні авіалінії України».

У червні детективи НАБУ проводили обшуки в офісних приміщеннях авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України».

У «МАУ» тоді заявили, що письмовий запит НАБУ про надання відповідних документів вони отримали 13 червня, «авіакомпанія невідкладно приступила до підготовки документів, на збір яких потрібно декілька діб, однак вже вранці 14 червня офіс «МАУ» заблокувала оперативна група НАБУ».

Авіакомпанія вважає, що подібні дії є «неприхованим тиском на бізнес, спрямовані на залякування та деморалізацію колективу «МАУ», подібне незаконне втручання в роботу авіакомпанії є продовженням низки заходів, спрямованих на те, аби змусити «МАУ» відмовитися від своєї юридичної позиції та оплатити авіаційні збори, спір про законність яких на даний момент розглядається у суді».

Співвласником авіакомпанії «МАУ» є бізнесмен Ігор Коломойський.

XS
SM
MD
LG