Доступність посилання

ТОП новини

Російський активіст Дадін не відмовлявся від перевірки на поліграфі – дружина


Ільдар Дадін
Ільдар Дадін

Ув’язнений російський активіст Ільдар Дадін, який заявив про катування і погрози в колонії, погодився пройти перевірку на поліграфі, але 11 листопада вона не проводилася, повідомила Радіо Свобода дружина активіста Анастасія Зотова.

За її словами, лікарі не рекомендували цього робити, поки не буде спростована наявність в активіста черепно-мозкової травми. Зотова додала, що адвокат Дадіна наполягає, щоб перевірка проводилася тільки в його присутності.

11 листопада російське агентство «РИА Новости» з посиланням на Федеральну службу Росії з виконання покарань повідомило, що Дадін відмовився пройти перевірку на поліграфі. Зотова назвала цю інформацію неправдою.

Раніше Дадін повідомив подробиці тортур і знущань, яких зазнав у колонії. Його розповідь, записану Анастасією Зотовою, 11 листопада опублікувало видання Meduza.

За словами активіста, його помістили в штрафний ізолятор відразу після прибуття в колонію, і тільки потім змусили підписати відповідний протокол. Листи активіста до родичів із проханнями про допомогу співробітники колонії відправляти відмовлялися.

Дадін стверджує, що вперше його побили 11 вересня, змушуючи при цьому говорити «Путін – наш президент». Коли засуджений спробував послатися на Конституцію Росії, йому заявили, що вона в колонії не діє. Він також розповів, що відео, на якому видно застосування до нього насильства, було зняте з третього разу, щоб на ньому все виглядало законно. При цьому активісту цитували шматки з його листа дружині.

Дадін повідомив, що зараз, після публікації інформації про катування в карельській колонії, його перестали бити, але продовжують знущатися і погрожувати, що він не вийде з ШІЗО до закінчення терміну ув’язнення.

Ільдар Дадін – єдиний у Росії активіст, засуджений за статтею про неодноразове порушення правил проведення публічних заходів. У грудні 2015 року суд засудив його до трьох років колонії загального режиму. Суд другої інстанції знизив термін до двох із половиною років. Наприкінці вересня стало відомо, що Ільдар Дадін був етапований до виправної колонії в Карелії. 1 листопада його дружина повідомила, що активіста катують. Після цього в колонії почалися перевірки.

XS
SM
MD
LG