Доступність посилання

ТОП новини

Іран висловив сподівання, що Трамп усе-таки прийме ядерну угоду


Могаммад Джавад Заріф під час візиту до Праги, 11 листопада 2016 року
Могаммад Джавад Заріф під час візиту до Праги, 11 листопада 2016 року

Міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф висловив сподівання, що адміністрація наступного президента США Дональда Трампа прийме ядерну угоду між Іраном і шістьма державами світу попри те, що сам Трамп раніше обіцяв «порвати на шматки» цю угоду.

Як сказав Заріф в інтерв’ю Радіо Свобода в перебігу перебування у столиці Чехії Празі, він очікує, що Трамп врешті підтримає угоду після того, «коли всядеться пил і всіх поінформують про реалії в регіоні й у світі».

За його словами, в інтересах усіх є продовжувати виконувати угоду. Але, попередив міністр, якщо щодо її виконання з’являться сумніви, Іран буде мати власні можливості для подальших дій.

У четвер у США речник Державного департаменту Марк Тонер і ще кілька експертів заявили, що ядерна угода з Іраном не є юридично обов’язковою до виконання і що Дональд Трамп може не тільки відмовитися виконувати її з боку США, тим самим фактично знищивши цю угоду, а й скасувати укази нинішнього президента Барака Обами про полегшення санкцій Вашингтона проти Тегерана відповідно до цієї угоди.

У середу президент Ірану Хасан Роугані заявляв, що для Дональда Трампа немає ніякої можливості зруйнувати ядерну угоду, бо її підписали не тільки Іран і США, а й іще п’ять провідних країн світу і її також затвердила резолюцією Рада безпеки ООН.

Трамп у перебігу виборчої кампанії напередодні його несподіваного обрання багато разів називав «катастрофічною» угоду 2015 року, за якою Іран різко обмежив свою ядерну програму до рівня, що виключає можливість створення ядерної зброї, в обмін на поступове скасування санкцій проти нього. Як казав Трамп, скасування цієї угоди буде його «найпершим пріоритетом».

XS
SM
MD
LG