Доступність посилання

ТОП новини

Чільний російський дипломат заявив про продовження «Мінська» на наступний рік


Григорій Карасін, архівне фото
Григорій Карасін, архівне фото

Заступник міністра закордонних справ Росії Григорій Карасін заявив, що робота над виконанням мінських домовленостей буде продовжена і наступного, 2017 року.

При цьому в інтерв’ю російському агентству «ТАСС» він пояснив це нібито тим, що свої зобов’язання за цими угодами не виконує «київська влада».

«Але ми все-таки сподіваємося, що робота піде динамічніше, і відповідальності в Києва збільшиться», – заявив він.

Чільний російський дипломат у перебігу інтерв’ю кілька разів повертався до «зобов’язань Києва» і жодним словом не сказав про зобов’язання Москви за мінськими домовленостями. Навпаки, він, як звично, стверджував, ніби «Росія не є стороною конфлікту», викликаного її агресією на сході України.

Три головні документи про завершення російської агресії на сході України – Мінський протокол від 5 вересня 2014 року, Мінський меморандум від 19 вересня 2014 року і Мінський комплекс заходів від 12 лютого 2015 року, відомі разом як мінські домовленості, – мали були виконані до кінця 2015 року, але через невизнання Росією її зобов’язань за ними цей термін довелося продовжити, і тепер кінцевий термін їхнього виконання чітко не визначений.

Москва заперечує свою причетність до агресії на частині Донбасу, називаючи ці події «внутрішньоукраїнським конфліктом» і заявляючи, що вони мають лише дві сторони – Київ і підтримуваних Росією сепаратистів. Москва також заперечує, що там проти України воюють її регулярні війська, всупереч численним доказам цього, і не пояснює наявність на окупованих територіях великих кількостей введених туди російських озброєнь. Також Росія відмовляється виконувати свої зобов’язання за мінськими домовленостями, серед яких виведення з України іноземних військ і озброєнь, і заявляє, що не є стороною цих угод, а підписувала їх лише як «гарант».

XS
SM
MD
LG