Доступність посилання

ТОП новини

Організація за заборону хімічної зброї засудила Сирію та ісламістів за використання токсичних озброєнь


Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Організація за заборону хімічної зброї засудила владу Сирії і угруповання «Ісламська держава» за використання токсичних озброєнь.

«Засуджуємо найрішучішим чином застосування хімічної зброї в Сирійській Арабській Республіці», – йдеться у резолюції організації 11 листопада, схваленій рідкісною більшістю голосів.

Виконавчий орган організації у заяві також висловив стурбованість щодо «прогалин і суперечностей» у декларації Сирії від 2013 року щодо розміру запасів її токсичних озброєнь.

Організація за заборону хімічної зброї вказала на висновки недавнього спільного з ООН розслідування, яке засвідчує, що влада Сирії та ісламісти застосували хімічну зброю чотири рази у 2014-му і 2015-му роках.

Організація закликала Сирію, яка заперечує використання хімічної зброї, «повністю виконувати свої зобов'язання» в рамках договору про заборону хімічної зброї, який Дамаск підписав три роки тому.

Крім того, Організація за заборону хімічної зброї заявила, що режим Башара аль-Асада має «негайно припинити» застосування хімічної зброї і санкціонувати додаткові перевірки територій в Сирії, де було повідомлено про такі інциденти.

Мандат спільної групи (ООН і Організації за заборону хімічної зброї – ред.) з розслідування випадків використання хімічних речовин в Сирії закінчується наступного тижня, і дипломати припускають, що Росія може блокувати подальше розширення мандату.

XS
SM
MD
LG